Harvinainen sarvikuono löytyi kuolleena - enää kuusi yksilöä elossa

20.10.2014 21:59 - Mikko Räsänen

Erittäin uhanalainen zairenleveähuulisarvikuono on kuolemassa sukupuuttoon. Yksi viimeisistä yksilöistä löytyi kuolleena Keniasta.

Zairenleveähuulisarvikuono on yksi maailman uhanalaisimmista eläinlajeista. Vuonna 2006 Kongon demokraattisessa tasavallasta löydettiin enää neljä yksilöä, mutta niistäkään ei ole tehty havaintoja sen jälkeen. Arvellaan, että nuo sarvikuonot ovat joutuneet salametsästäjien uhreiksi.

Luonnonvaraisten sarvikuonojen kuoltua maailman viimeisiksi zairenleveähuulisarvikuonoiksi jäivät kuusi eläintarhoissa elävää yksilöä. Näistä neljä siirrettiin 2009 Keniaan luonnonsuojelualueelle tarkoituksena yrittää saada ne lisääntymään ja siten pitämään kanta elossa.

Nuo toiveet kokivat nyt valtavan kolauksen, sillä sarvikuonoista löydettiin kuolleena. Kuollut eläin oli 34-vuotias urossarvikuono Suni. Kuolinsyytä ei vielä tiedetä, mutta Guardianin mukaan kyse ei kuitenkaan ole ollut salametsästyksestä. Uutinen on silti erittäin surullinen, sillä Sunin kuoleman elossa on enää vain yksi zairenleveähuulisarvikuonouros. Siten koko lajin sukupuutto vaikuttaa nyt lähes varmalta.

Lähde: Guardian

Kilpailut

Uusimmat