Miltä tuntuu olla koomassa? "Kuin intensiivinen uni"

21.07.2015 14:45 - Reetta Haverinen

17-vuotias Claire Wineland osaa kertoa varsin humoristisella ja eläväisellä tavalla omasta koomakokemuksestaan.

Eloisa ja aurinkoinen Claire Wineland on nuoresta iästään huolimatta vakavasti sairas. Lukuisia leikkauksia läpikäynyt tyttö sai eräällä sairaalareissullaan vakavan infektion, joka romahdutti hänen kuntonsa. Wineland vaivutettiin lääkkeillä koomaan, jotta häntä olisi pystytty hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti.

Kahden viikon lääkekooma oli Winelandille varsin jännittävä kokemus. Wineland arvelikin, että monia ihmisiä kiinnostaa tietää, miltä koomassa oleminen todella tuntuu. Kahteen viikkoon mahtui paljon unia ja hämmentäviä hetkiä. Tyttö päättikin avautua kokemuksistaan videokameralle.

Päänsisäisiä keskusteluja

Wineland toteaa, että koomapotilaat ymmärtävät, mitä heidän ympärillään tapahtuu. He kuulevat ja ovat tietyllä tavalla tietoisia asioista, mutta kaikki tapahtumat tulevat tajuntaan ikään kuin suodattimen läpi. Wineland kertoo muun muassa kuulleensa läheistensä puheen, mutta sekoittaneensa sanat ja lauseet osaksi villejä uniaan.

Wineland kertoo, että hän myös muistaa selvästi, kuinka hän jutteli läheisilleen takaisin avaamatta suutaan. Hän kävi ikään kuin vuoropuhelua läheistensä kanssa päänsä sisällä.

Matka Alaskaan

WIneland kertoo, että yksi hänen jännittävimmistä kokemuksistaan kooman aikana oli ''Alaska-uni''. Vaikka Wineland ei ollut koskaan käynyt Amerikan mantereen pohjoisosissa, eikä hän ollut koskaan haaveillut matkustavansa jäiseen osavaltioon, hän tunsi olevansa yhtäkkiä keskellä kauniita Alaskan maisemia.

"Muistan istuneeni tuijottamassa henkeä salpaavan kauniita maisemia tunti tolkulla ja näin pienen peurankin. Oli jäätävän kylmä, mutta en välittänyt siitä."

Jälkeenpäin Wineland sai tietää, että "Alaska-unen" aikana hänen petinsä oli vuorattu jääpusseilla, sillä Winelandille oli noussut korkea kuume, joka piti saada nopeasti laskemaan.

Äänet vaikuttavat näkyihin

Wineland myös havaitsi, että hänen suhteensa hänelle puhuneisiin ihmisiin vaikutti paljon siihen, minkälaisia näkyjä ja unia hän sillä hetkellä näki. Kun Wineland kuuli korvissaan rakkaan perheen jäsenensä äänen, hän näki edessään kauniita ja rauhoittavia maisemia. Kun puhujana oli Winelandille vieras henkilö, hän tunsi olevansa eksyksissä oudossa, hänelle tuntemattomassa paikassa.

Opettavainen kokemus

Koomassa oleminen tuntuu siten kuin pitkältä fantasiaseikkailulta. Kooman aikana unet voimistuvat ja niistä tulee entistä intensiivisempiä. Wineland kuitenkin kertoo, että koomakokemus opetti hänelle paljon asioita elämästä:

"Opin ymmärtämään paremmin keistä ihmisistä välitän eniten, ketkä tekevät minut onnelliseksi ja kuinka helposti todellisuutta ja ihmismieltä on mahdollista manipuloida."

Alla Winelandin video, jossa hän kertoo hauskasti omasta koomakokemuksestaan. Sairaudestaan huolimatta tyttö on kuin itse aurinko ja suorastaan säteilee elämän iloa - katso vaikka itse:


Lue myös: Erikoinen ilmiö: Mies heräsi koomasta ja osasi puhua enää vain vierasta kieltä!

 Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat