Tieteellinen läpimurto: Värisokeus voidaan korjata!

01.03.2015 12:15 - Senni Loikala

Yhdysvaltalaisessa laboratoriossa koettiin suuria hetkiä, kun ikänsä värisokeana ollut mies pystyi ensimmäistä kertaa nähdä maailman täysissä väreissään.

Värisokeat ihmiset saattavat jatkossa nähdä maailman uusin silmin. Yhdysvaltalaisessa Berkleyn laboratoriossa on nimittäin tapahtunut ihmeitä, sillä kirurgien silmiä leikkausten aikana suojaavien Enchroma CX -lasien huomattiin korjaavan käytön aikana myös värisokeutta.

Jos CBS-sivuston uutisointi pitää paikkansa, on ratkaisu värisokeuteen viimein kehitetty. Kyseessä ovat lasit, jotka vaikuttavat punaisen ja vihreän väreistä vaikuttaviin aallonpituuksiin. Lasien värisokea käyttäjä pystyy näkemään kakkulat päässään maailman täysissä väreissään.

Kaikki tapahtui sattuman kaupalla. Lasien kehittäjän värisokea ystävä, Marc Drucker, tahtoi testata mielestään hyvännäköisiä kirurgien suojalaseja. Don McPherson antoi miehelle kehittämänsä lasit, mistä seurasi suuri ällistys. Kun Drucker oli ulkona lasit päässä, hän pystyi näkemään puiden vihreyden ja kukat kaikissa väreissään - auringonlaskun upeudesta nyt puhumattakaan.

- Ymmärrän nyt, kuinka hämmästyttäviä ne ovat, ja en todella ole koskaan aiemmin pystynyt huomaamaan eroa. ... Kuvailisin sitä niin, että ihan kuin minulla olisi nyt jokin superkyky, Drucker sanoo.

EhChroma-yritys aikoo seuraavaksi luoda tavallisen näköisiä laseja värisokeille.

Seuraava artikkeli: Silmistä pystyy päättelemään ihmeellisiä asioita: Tutki heti, jos tahdot päästä toisen pään sisään!

Lähde: CBS

Kilpailut

Uusimmat