Helpota lemmikkisi oloa kesähelteillä - 7 elintärkeää vinkkiä

30.07.2014 15:15 - Katariina Näreaho

Kesäkuumalla ei sovi unohtaa lemmikkien hyvinvointia. On hyvä tietää, että lämpötilojen kohotessa karvapallerot eivät kykene hikoilemaan ja säätelemään elimistönsä lämpöä samalla tavalla kuin me ihmiset.

Voimakas lämpöaalto on pysytellyt pitkään Suomen yllä, ja ennusteiden mukaan kuumat kelit jatkuvat vielä ensi viikollakin. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY haluaakin muistuttaa, että hikoilemaan kykenemättömille karvaisille eläimille helteet ovat tukalia, jopa vaarallisia. Eläimen oloa voi helpottaa kuitenkin monin tavoin.

Seuraavat vinkit auttavat helpottamaan lemmikin oloa ja takaamaan turvallisen ulkoilun.

1. Ulkona pidettävillä lemmikeille on ensiarvoisen tärkeää tarjota runsaasti raikasta vettä painotetusta vesikupista, joka ei kaadu. Lisäksi eläin tarvitsee varjostavan suojan, johon se pääsee viilentymään.

2. Ajoita koiran rasittavin liikunta ja treeni aamuun ja iltaan. Harkitse huolella jaksaako koira ylipäätään harjoitella helteellä. Esimerkiksi agility tai etsintätyö ovat hyvin rankkoja harjoituksia.

3. Älä koskaan jätä koiraa kuumaan autoon! Helteellä auton sisälämpötila nousee hengenvaarallisen kuumaksi hyvin lyhyessä ajassa ja koira voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus kehittyy nopeasti ja voi hoitamattomana johtaa lemmikin kuolemaan.

4. Lemmikin kanssa matkustavien on autoilun lomassa pidettävä säännöllisesti taukoja, jolloin eläimelle annetaan juotavaa. Tauot olisi hyvä pitää varjoisilla pysähdyspaikoilla ja vesistöjen äärellä. Automatka kannattaa ajoittaa iltaan ja aamuun, kun aurinko on matalimmillaan.

5. Vanhat lemmikit, lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut ja eläimet, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, ovat alttiimpia uupumaan helteessä. Mitoita siis ulkoilu, liikunta, matkustelu ja muut rasittavat toimet eläimen kunnon mukaiseksi.

6. Kesähelteillä monet vievät koiransa vesistöjen äärelle vilvoittelemaan. Koiraa ei saa kuitenkaan koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin, sillä eläin voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen. Sinilevä voi imeytyä myös ihon läpi koiran elimistöön.

7. Tarkkaile lemmikkiä. Oireileva eläin, joka läähättää raskaasti, on pahoinvoiva ja apaattinen ja jonka hengitys ja sydämen syke nopeutuvat, on vietävä eläinlääkäriin tarkastettavaksi ja hoidettavaksi. Lämmön uuvuttama lemmikki tarvitsee ensiavuksi viilennystä: eläin siirretään viileään paikkaan ja sen turkkia jäähdytetään viileällä vedellä.

Kerroimme aiemmin eläinlääkäristä, joka demonstroi videolla, miten tukalat olot koirilla kuumassa autossa tulee. Lue asiasta lisää ja katso video täältä.

Kilpailut

Uusimmat