Oletko täyttänyt jääkaappiasi aina väärin? Vinkit ruoan parempaan säilymiseen

13.09.2014 16:15 - Eeva Rajala

Monet pitävät jääkaappia vain kylmänä komerona, johon ruoka voidaan työntää säilöön lämpimästä.

Jääkaappien eri hyllyillä ja lokeroilla on kuitenkin omat tarkoituksensa ja lämpötilansa. Tämä tarkoittaa sitä, ettet välttämättä hyödynnä jääkaapin kaikkia mahdollisuuksia, jos säilytät ruokaa väärässä paikassa jääkaapissa. Ruokaa, rahaa ja sähköä menee hukkaan.

Women's Health -lehti on listannut miten ruoat kannattaa sijoittaa jääkaappiin, jotta ruokaa, rahaa ja sähköä säästyisi:

Ylähyllyille:

Jääkaapin ylähyllyillä vallitsee niin sanotusti johdonmukaisin lämpötila ja sinne sopii sijoittaa ruoat, joita ei tarvitse enää keittää tai paistaa. Ylähyllyille kannattaa laittaa siis esimerkiksi ruoan jämät, heti syötävät ruoat sekä juomat.

Alahyllyille:

Jääkaapin alahyllyillä lämpötila on alin, joten sinne sopivat parhaiten raa'at lihat, kananmunat, merenelävät ja maitotuotteet. Raa'alle lihalle kannattaa alahyllyltä erottaa oma tilansa, jotteivät lihan bakteerit leviä muille alueille. Vältä myös hyllyjen täyteen ahtaamista. Toisin kuin pakastelokero, jääkaappi tarvitsee kylmän ilman vapaata kulkemista.

Alimmalle hyllylle lokeroihin tai laatikkoihin:

Alimmaisella tasolla olevaan muovilaatikkoon kannattaa sijoittaa hedelmät ja vihannekset. Optimaalisin tilanne olisi, jos kummatkin voisi sijoittaa erillisiin laatikoihin. Monet hedelmät tuottavat etyleeniä, joka voi vaikuttaa vihanneksiin saaden ne esimerkiksi versoamaan.

Jääkaapin oveen:

Jääkaapin ovi on jääkaapin lämpimin osa, eikä siinä kannattaisi säilyttää maitotuotteita tai kananmunia. Oveen sopii muun muassa mausteet, mehut ja juomavesi.

Pakastelokeroon:

Kuten nimikin kertoo, sinne kuuluvat jäät, pakastevihannekset ja -marjat, mutta myös keitinliemet, lihat, leivät, pastakastikkeet ja kananmunat. Leipä säilyy pakkasessa enintään kolme kuukautta. Jääkaapin puolella leipä kuivuu. Lasisten purkkien sijasta pakasta yli jääneet kastikkeet ja liemet joko muovisiin purkkeihin tai pakastepusseihin.

Jääkaapin päälle:

Jääkaapin päälle ei kannata sijoittaa leipää tai viiniä, sillä jääkaapista vapautuva lämpö voi pilata ne. Sen sijaan kompaktissa asunnossa jääkaapin päälle voi laittaa esimerkiksi keittokirjoja, talouspaperia ja keittiövälineitä.


Jääkaappiin sopivat säilytettäväksi myös pähkinät, maapähkinävoit, täysjyväjauhot ja öljyt. Sen sijaan perunat, tomaatit, sipulit ja kurpitsat eivät kuulu jääkaappiin.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat