Onko muksu peloissaan? Älä ratkaise tilannetta menemällä sieltä, missä aita matalin

27.01.2015 18:45 - Senni Loikala

Kun lapsi pelkää neuvolaan menemistä, yksin nukkumista, naapurin partasuista miestä tai monia muita asioita, kannattaa vanhempien ottaa tenavan tunteet tosissaan. Psych Central -sivusto listasi lauseita, joita ei kannata sanoa pelkäävälle muksulle, sekä paremmat tavat auttaa lasta.  

"Kaikki tulee menemään hyvin. Usko minua."

Sen sijaan: Usein vakuuttelu siitä, että asiat tulevat menemään mallikkaasti, saavat aikaan vastareaktion. Siksi kannattaa ensin saada lapsi hengittämään syvään. Rauhoittuminen auttaa muksua luopumaan "taistele tai pakene" -tyyppisestä reaktiosta.

"Ei ole mitään pelättävää."

Sen sijaan: On tärkeää, että uskot lapsen kokemiin tunteisiin ja pidät myös hänen pelkoaan aitona. Viisaampaa voi monesti olla pukea sanoiksi muksun tunteet, kuten: "Huomaan, että olet peloissasi. Minäkin olen monta kertaa pelännyt, ja tiedän, miltä sinusta tuntuu."

"Annapa minä kerron, mistä sinun ei ainakaan tarvitse huolehtia."

Sen sijaan: Koska kriittisenä hetkenä loogisesti ja järkevästi ajatteleminen on helpommin sanottu kuin tehty, kannattaa lapsen hermot rauhoittaa mielikuvaharjoituksen avulla.

Pyydä tenavaa kuvittelemaan jokin rauhallinen ja hiljainen paikka. Pyydä häntä sitten hengittämään sisään ja ulos ja kuvailemaan sinulle kuvittelemansa paikan. Kun lapsi on rauhallinen, keskustele hänen kanssaan siitä, etteivät tunteet aina perustu faktoihin. Voit haastaa hänet kyseenalaistamaan tunteensa sanomalla: "Hei, sinä et ole mielestäni ihan oikeassa tuossa".

"Taas sinulla on pupu pöksyssä"

Sen sijaan: Lapset eivät tahdo olla vellihousuja, mutta heillä eivät useinkaan tiedä, miten voisivat päästä peloistaan eroon. Sen vuoksi pientä ei kannata leimata pelkuriksi, vaan kun hän on rauhallinen, selittää hänelle pelon biologinen tarkoitus. Lapsia helpottaa, kun he tietävät pelon olevan tärkeä tunne ihmiselle ja kaikki kokevat sitä. Voit etsiä netistä tai kirjoista grafiikkaa tukemaan kertomaasi.

"En ymmärrä, miksi pelkäät niin kovasti."

Sen sijaan: Koska kaikki lapset tahtovat vanhempiensa ymmärtävän heitä, on arvokas teko myös tehdä niin. Palauta mieleesi tilanne, jossa sinua on pelottanut. Sen jälkeen voit sanoa muksulle: "Ymmärrän sinua." Kannattaa pitää huoli, että lapsi ymmärtää sinun tietävän heidän kamppailevan vaikean asian kanssa. Tärkeää on, että lapsi tietää, että sinä todella olet hänen kanssaan läsnä myös ikävinä hetkinä.

Seuraava artikkeli: Lapsuuden traumoilla on karu seuraus aikuisena - tee kaikkesi, jotta muksun on hyvä elää

Lähde: Psych Central

Kilpailut

Uusimmat