Pese tyhjänä ja älä ahda liian täyteen: Tiesitkö sinä pesukoneesi tärkeät hoito-ohjeet?

20.08.2014 10:18 - Heli Thoren

Harva tulee miettineeksi, että yhtenään pyörivä pesukone vaatii myös puhdistusta. Katso se ja muut arjen ohjeet alta:

1. Pese tyhjänä 

Pese pesukone tyhjänä 90 asteessa pari kertaa vuodessa. Näin saat puhdistettua itse pesukoneen tehokkaasti. Käytä myös pesuainetta tai sitruunahappoa pestessä konetta. Jos käytät sitruunahappoa, pese kone sen jälkeen vielä tavallisella pesuaineella tyhjänä.

2. Puhdista kumi

Pese astianpesuaineella ja rätillä tai harjalla myös pesukoneen täyttöaukon ympärillä oleva kumi. Puhdista se huolellisesti, mutta älä irroita. Pese puhdistuksen jälkeen kone vielä tyhjänä pyykinpesuaineella.

3. Puhdista pesuainelokero

Lokero, mihin pesuaine kaadetaan, likaantuu käytössä yhtä lailla. Puhdista myös se, niin pesuaine pääsee virtaamaan koneeseen vaivatta. Voit käyttää rättiä ja yleispuhdstusainetta. Jos lokero on pinttynyt, jätä pesuaine vaikuttamaan hetkeksi ennen puhdistamista.

4. Nukkasihti

Tarkista käyttöohjeista, onko pesukoneessasi nukkasihti. Jos on, se on puhdistettava säännöllisesti. Tarkista myös koneen poistoputken puhtaus. 

5. Muista lämpötilat

Koneeseen kertyy helposti nukkaa ja sakkaa, jos peset sillä yleensä matalilla lämpöasteilla - kuten 30- tai 40-asteessa. Käytä välillä myös korkeita lämpötiloja. Muista, että puuvillavaatteet ja pyyhkeet sekä lakanat kestävät hyvin 60-astetta. Samalla pidät huolta myös pesukoneestasi, kun korkeammissa asteissa koneen sakat lähtevät pesuohjelman aikana liikkeelle.

6. Ovi auki

Muista pesun jälkeen jättää pesukoneen luukku tai ovi auki. Näin kone pääsee kuivumaan kunnolla, eikä sisään pääse muodostumaan hajuja ja hometta.

7. Täytä hyvin

Pesukonetta ei tule täyttää liian täyteen. Liian täyteen ahdettuna pesutulos huononee ja kone voi pahimmillaan mennä jopa rikki. Painavia pyyhkeitä tai peittoja pestessä koneeseen tulee jättää tilaa. Älä ahda rumpua täyteen, vaan huolehdi, että koneeseen jää vähän ilmaa täytön jälkeen. Näin pidät samalla huolta sekä vaatteistasi että pyykinpesukoneestasi.


Lähteet: Martat.fi, Kuluttaja.fi, Omo.fi

Kilpailut

Uusimmat