"Kissa ei kaipaa omistajaansa tämän ollessa poissa" - uskotko tutkijoiden väitteeseen?

04.09.2015 23:15 - Rea Tallgren

Kissaihmiset uskovat varmasti, että heidän lemmikkinsä ikävöi heitä heidän ollessaan poissa. Tutkijat väittävät toisin. 

Koirien tiedetään olevan lojaaleja ja omistautuneita lemmikkejä. Kissat sen sijaan ovat tunnetusti itsenäisempiä ja hitaammin lämpiäviä perheenjäseniä. Tutkijat halusivat nyt selvittää, kaipaako kissa omistajaansa tämän ollessa poissa. 

Liian itsenäinen kaivatakseen

Tutkijat asettivat kissoja erilaisiin tilanteisiin selvittääkseen, kuinka ne reagoivat siihen, jos joutuvat eroon omistajastaan. Tutkijoiden mukaan ei pystytty mitenkään näyttämään, että kissat olisivat kaivanneet omistajaansa. Vaikka ne olisivat äännelleet jäädessään yksin tai tuntemattoman ihmisen kanssa, kertoi se tutkijoiden mukaan ennen kaikkea turhautumisesta tai tylsistymisestä kuin ikävästä. 

Tutkijoiden mukaan selitys ilmiölle on yksinkertainen. Heidän mukaansa koira kaipaa omistajaansa, koska se pitää omistajaa turvan ja hellyyden antajana. Kissa sen sijaan pysyy niin itsenäisenä, ettei se varsinaisesti koe olevansa omistajastaan riippuvainen, eikä siksi myöskään kaipaa omistajaansa samalla tavalla kuin koira. 

Tutkijat kuitenkin korostavat, että kissat ovat paljon sosiaalisempia kuin mitä aiemmin on ajateltu. Lisäksi ne myös kiintyvät omistajiinsa - mutta eivät vaan koe samanlaista riippuvuutta kuin koirat. 


Lue myös: Kortti, joka jokaisella lemmikinomistajalla pitäisi olla lompakossa - voi pelastaa karvaturrisi hengen

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat