Viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää ennen Jenkkeihin matkustamista

14.04.2014 17:15 - Katariina Näreaho

Yhdysvaltojen ihmeelliset lainsäädännöt ja kulttuurilliset käytännöt saavat monen reissaajan päään pyörälle.

Maassa maan tavalla, kuuluu sanonta. Etenkin Yhdysvalloissa tuntuu olevan lukuisia eri sääntöjä, jotka saavat monen matkailijan hämilleen. Asiaa ei myöskään helpota se, että säännöt ja lait saattavat muuttua osavaltioiden rajoja ylittäessä.

Tässä muutama hyvin tärkeä asia, jotka on syytä pitää mielessä ennen Jenkkeihin matkustamista.

1. Tarjoilijaa/baarimikkoa tulee tipata AINA

Suomen ja Yhdysvaltojen tippauskulttuurit eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Suomessa kyseistä tapaa ei ole, mutta Yhdysvalloissa ravintolatyöntekijöitä tulee muistaa aina pienellä palvelumaksulla. Tipin voi laskea laskun loppusummasta: 20 prosenttia on hyvä, 18 prosenttia kelpo, mutta alle 15 prosentin tippi osoittaa, ettet ollut tyytyväinen saamaasi palveluun.

Lisää tippausvinkkejä löydät täältä.

2. Verot eivät aina sisälly hintoihin

Yhdysvalloissa monet osavaltiot lisäävät tuotteen hintaan 5-10 prosenttia myyntiveroa. Vero lisätään summaan usein vasta kassalla, joten älä ihmettele, jos karkkipussin hinta nouseekin hieman.

3. Punaisia päin saa ajaa, jos kääntyy oikealle

Liikennesääntöjen mukaan autoilija saa ajaa risteyksessä punaisia päin, jos hän on kääntymässä oikealle. Älä siis ihmettele, kun takana olevat autoilijat soittavat sinulle raivokkaasti torvea, jos seisot paikoillasi vilkku oikealle vihreää valoa odotellen.

Muita hullunkurisia ajolakeja maailmalta löydät täältä.

4. Alkoholin nauttiminen on laitonta alle 21-vuotiailla

Baariin on turha edes yrittää sisään, jos yksi seurueenne jäsen ei vielä ole täyttänyt vaadittua 21 vuoden ikää. Laki on laki ja sitä noudatetaan tiukasti. Näyttävän nuoren naisen ikää saatetaan kuitenkin toisinaan katsoa läpi sormien.

5. Santsikuppi on ilmainen

Yhdysvalloissa pikaruokaravintoloiden ateriat ovat suuria ja niin ovat myös virvoitusjuomat. Kun olet saanut juotua jättikuppisi tyhjäksi limonadista, voit käydä täyttämässä mukisi uudelleen veloituksetta. Santsikuppi on ilmainen pääosin kaikissa pikaruokaravintoloissa.

Lähde: Thrillist

Kilpailut

Uusimmat