Kuljetko liian pienissä kengissä? Katso, miten selvität oikean koon

22.08.2014 10:51 - Heli Thoren

    Pelkän kengännumeron avulla ei kannata ostaa kenkiä. Vääränkokoiset kengät voivat aiheuttaa pahojakin kiputiloja.

Kenkäkaupoilla ei riitä, että löytää silmää hivelevän kenkäparin. Sen jälkeen alkaa oikean koon selvitys, joka kannattaa tehdä huolella. Muista muutama nyrkkisääntö uusia kenkiä ostaessa, niin saat sopivankokoisen parin:

Jätä varpaille tarpeeksi tilaa

Varpaille pitäisi jäädä niin kutsuttua käyntivaraa noin 1,5 cm. Selvitä käyntivara niin, että seisot mahdollisimman rentona kengät jalassa ja katso, että pisimmän varpaan jälkeen tilaa on noin puolitoista senttiä. Näin jaloilla on tilaa olla myös kävellessä.

Huomioi jalan leveys

Jalkaterän leveys voi vaihdella paljonkin eri ihmisillä. Huomioi se, että jalalle jää tarpeeksi tilaa myös leveyssuunnassa. Leveyden osalta jalalle ei tarvitse jättää ylimääräisiä senttejä, mutta kengän sivut eivät saa puristaa seistessä.

Mittaa jalkasi koko

Jos olet epävarma kenkiä ostaessasi, mittaa molemmat jalkasi. Osta kengät aina suuremman jalan mukaan. Voit piirtää seistessä jalastasi paperille kuvan, jonka voit leikata irti. Tällä mittapaperilla sinun on helpompi kartoittaa oikea koko kenkäkaupoilla. Laita mittapohjallinen kenkään ja työnnä se kärkeen. Katso, paljon kantaosaan jää senttejä.

Mieti, milloin ostat?

Iltapäivästä jalat ovat turvonneemmat kuin esimerkiksi aamulla. Kannattaa siis ajoittaa kenkäkaupoille meno myöhempään päivään, jotta et osta liian pieniä kenkiä.

Apupohjalliset käyttöön

Korkokenkien osalta oikean koon määrittäminen voi olla hankalampaa. Korkokengissä jalka valuu kohti kengän terää, joten niitä voi olla helpompi sovittaa ja käyttää puolipohjallisen kanssa. Silikoninen puolipohjallinen tekee koroilla askeltamisesta huomattavasti mukavampaa ja samalla myös koon määrittäminen on helpompaa.
Korkokenkien on syytä istua jalkaan mahdollisimman napakasti. Niiden ei tule puristaa varpaista, eikä hölskyä kantapäästä.

Älä tuijota kokoa

Kenkien koot eivät ole standardoituja. Toisinaan 37 voi olla oikea kokosi ja taas toisen valmistajan kengässä saatat tarvita numeron 39. Älä tuijota kengännumeroa, vaan kokeile, miltä kenkä jalkaan tuntuu.
Missä on kengän levein kohta?
Jalan levein kohta pitäisi osua kengän leveimpään kohtaan. Esimerkiksi lenkkareita ostaessa kannattaa tarkistaa, että jalka istuu lenkkarin malliin hyvin. Kokeile toista kokoa, jos tuntuu, ettei jalka istu jalkineeseen.


Pinttyikö hienhaju kenkiin? Helpolla kikalla hajuista eroon, lue ohjeet täällä.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Tennis-warehouse

Kilpailut

Uusimmat