Naisvartaloihanteet ovat muuttuneet radikaalisti 3000 vuoden aikana

28.01.2015 13:28 - Nelly Tatti

Naisten ihannevartalot ovat kokeneet radikaaleja muutoksia tuhansien vuosien aikana.  

Naisten asema yhteiskunnassa ei ole aina ollut yhtä vapaamielinen, kuin nykyään, eikä naisilla ollut pahemmin päätösvaltaa omien ihannevartaloiden loihtimiseen. Alla nähtävä video käy läpi miesten naisiin kohdistuvia kauneusihanteita ja ihannevartaloita 3000 vuoden varrella.

Katso video naisihannevartaloista ja muutama esimerkki muinaisajoilta alta.

Muinainen Egypti

Muinaisessa Egyptissä naiset saivat vielä nauttia sellaisista vapauksista, joista monet joutuivat myöhemmin vain unelmoimaan, jopa tuhansia vuosia. Muinaisessa Egyptissä yhteiskunta oli erittäin avoin seksin suhteen ja esiaviollinen seksi oli täysin hyväksyttävää. Naiset saivat omistaa tontteja erikseen aviomiehestään. Naiset olivat oikeutettuja ehdottamaan avioeroa ilman häpeää ja pystyivät jopa periä Faarao-tyyppisiä arvonimiä.

Tämän aikakauden taide myös osoittaa, että naisten yleisin hiustrendi oli letit, jotka kehystivät symmetrisiä kasvoja. Meikkinä toimivat isot kajaalirajaukset. Naiset kuvattiin hoikkina, korkeavyötäröisinä ja solakoilla hartioilla.

Antiikin Kreikka

Aristoteles piti naisten vartaloa vain "epämuodostuneena" miesvartalona, mikä kertoo sen ajan naisvartaloihanteesta. Antiikin Kreikassa oltiin enemmän kiinnostuttu panostamaan miehen fyysiseen kuntoon, joten miehet olivat tämän aikakauden kovien ulkonäköpaineiden kohteena. Kuulostaa ideaalilta, mutta tämä johti siihen, että naiset joutuivat lopulta häpeämään kehojaan, sillä he eivät olleet tarpeeksi miehekkäitä.

Alastomuus oli iso osa kyseistä aikakautta, mutta naisten alastonpatsaita ja taidetta, jossa esiintyi naisalastomuutta, usein peitettiin. Ajatellaan, että ensimmäinen tärkein naisalastonpatsas oli Knidoksen Afrodite -patsas, mikä osoitti, että Antiikin ajan naiset olivat reheviä ja kurvikkaita.

Renesanssiajan Italia

Renesanssiajan Italian yhteiskunta oli erittäin katolinen ja patriarkaalinen. Naisten oli määrä ilmentää siveyttä, mikä tarkoitti usein naisten erottamista miehistä sekä julkisilla paikoilla, että kotona. Naisen asema yhteiskunnassa rinnastettin yleensä hänen suhteeseensa miehiin; oli se sitten Jumalaan, hänen isäänsä tai aviomieheensä.

Naisen käyttäytymisen sekä ulkonäön laatua pidettiin yleensä heijastuksena hänen aviomiehensä statuksesta. Naisihanne Renesanssiajan Italiassa oli kurvikas vartalo, eli suuret rinnat ja täyteläiset reidet. Ihon tuli olla vaalea ja hiusvärin punaiseen taittava blondi. Myös korkea otsa oli ihanteiden kohteena.

1920-luku

20-luvulla Yhdysvalloissa naiset saivat vihdoin oikeuden äänestää, mikä määritti myös ajan hengen, ja se merkitsi naisille vapautta. Naiset, jotka saivat ensimmäisen maailmansodan aikana pidettyä työpaikkansa, halusivat myös jatkaa työntekoa. Kieltolaki sai aikaan salakapakoita, mikä taas muutti kulttuurikehityksen suuntaa. Täten kehittyivät myös äänielokuvat ja Charleston-tanssityyli.

Naiset ihannoivat androgyynisyyttä, joten vyötärölinjat laskivat lantiolle ja rintaliivit, jotka litistivät rinnat pienemmiksi alkoivat yleistymään. 20-luvun naisihanne oli muodoiltaan kurviton ja poikamainen.

50-luvulla kurvit tulivat jälleen osaksi naisihannetta, kun taas 60-luvulla suosittiin avaria, A-linjaisia asuja. 70-luvun kurvikkuus näkyi enimmäkseen hiuksissa sekä housunlahkeissa. 80- ja 90-luvuilla suosittiin erittäin hintelää vartaloa, kun taas nykypäivän nainen on terveen kurvikas ja sopusuhtainen, mutta kauneusleikkaukset ovat yleistyneet huomattavasti.

Katso loput aikakaudet ja selitykset täältä.

Lähde: Buzzfeed

Kilpailut

Uusimmat