Huumorintajuttomia tiukkapipoja? Yleisimmät harhaluulot opettajista kumottiin

19.12.2014 16:45 - Reetta Haverinen

Niin kuin lähes jokaisesta ammattikunnasta, myös opettajista liikkuu paljon harhaluuloja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Monet eivät tule ajatelleeksi, että opettajatkin ovat vain ihmisiä. He asuvat normaalisti, harrastavat monipuolisesti ja tapaavat ystäviään. Opettajilla on myös huumorintajua ja he osaavat jopa pitää hauskaa.

Nyt laitetaan oudoille olettamuksille piste. Seuraavat harhaluulot opettajista ansaitsevat tulla kumotuiksi:

1. Opettajien lapset ovat hikipinkoja.

Opettajien lapset ovat normaaleja nuoria, jotka kiukuttelevat, kokeilevat vanhempiansa hermoja, eivätkä tee läksyjä ajallaan. On vanhanaikaista olettaa, että opettajien jälkeläiset olisivat hikipäässä opiskelevia lukutoukkia vailla vapaa-aikaa ja sosiaalista elämää.

2. Opettajat eivät asu normaalisti.

Moni oppilas saattaa järkyttyä tiedosta, että opettajien kodit ovat täysin normaaleja asuntoja. Villakoirat pyörivät nurkissa ja jääkaapista löytyy maitoa, ketsuppia ja edamia. Opettajat myös maksavat vuokraa ja lyhentävät asuntolainaa siinä missä muutkin. Mielikuvat nuhteettoman siisteistä residensseistä kirjastohuoneineen ovat siten täyttä utopiaa.

3. Opettajien harrastukset ovat tylsiä.

Opettajat eivät harrasta vapaa-ajallaan pelkästään pitsinnypläystä ja romaanien lukemista. Opettajakunnan joukosta saattaa löytyä Metallica-faneja, intohimoisia surffaajia tai jopa kovia motoristeja.

4. Opettajilla ei ole huumorintajua.

Opettajat saattavat olla varsinaisia vitsiniekkoja, eikä heidän ammattinsa määrittele millään tavalla sitä, ymmärtävätkö he huumoria vai eivät. Tosin, käsitys hyvästä huumorista riippuu paljon ihmisestä. Kaikki eivät välttämättä arvosta puujalkavitsejä tai lapsellisia kepposia.

5. Opettajat tietävät kaiken.

Varsinkin ala-kouluikäiset lapset pitävät opettajia kaikentietävinä neroina, joilta löytyy vastaus kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Jossakin vaiheessa koulutaivalta lapsille kuitenkin valkenee: opettajat eivät tiedä kaikkea.

6. Kaikki opettajien ystävätkin ovat opettajia.

On totta, että monissa kouluyhteisöissä opettajienhuoneen henki on niin hyvä, että opettajat viihtyvät toistensa seurassa myös vapaa-ajallaan. Opettajilla on kuitenkin runsaasti myös ystäviä, jotka voivat olla ammateiltaan leipureita, rekkakuskeja tai vaikkapa tarjoilijoita. 

7. Opettajat nauttivat läksyjen annosta ja kokeiden teettämisestä.

Läksyjen antaminen ja kokeiden teettäminen kuuluu opettajien työhön. Oppilaiden oppimistulokset olisivat huomattavasti huonommat, jos läksyjä ja kokeita ei olisi. Kaiken lisäksi, usein läksyt ja kokeet tietävät myös opettajille lisätyötä. Esseiden korjaaminen ja pistokokeiden tarkistaminen vie tuntikaupalla opettajien aikaa työajan ulkopuolella.

Myöskään huonojen arvosanojen antaminen ei tunnu opettajista mukavalta, vaikka monet oppilaat niin luulisivatkin. Opettajat iloitsevat aidosti siitä, jos heidän antamansa oppi on mennyt perille.

8. Opettajat eivät osaa pitää hauskaa.

Jos opettajien pikkujouluista julkaistaisiin videomateriaalia tai opettajienhuoneen keskusteluista vuodettaisiin keskustelupätkiä julkisuuteen, voisi monien käsitys opettajien persoonasta ja huumorintajusta muuttua. Vitsit lentävät ja naurunkyyneleet valuvat myös tämän ammattikunnan pippaloissa, vaikka harva sitä uskoisi!

Kilpailut

Uusimmat