IL: Moni nainen häpeää riisuutumista puolisonsa edessä

20.09.2014 09:15 - Eeva Rajala

Iltalehden Ilona-liitteen kyselyssä paljastui, että moni suomalaisnainen häpeää alastomuuttaan.

Kyselyssä joka kymmenes nainen kertoi, ettei näyttäydy alasti kumppanilleen edes saunassa. Erityisesti nuoret ja keski-ikäiset naiset pelkäävät olla alasti puolisonsa edessä. Väestöliiton seksologian johtavan asiantuntijan Tarja Santalahden mukaan riisuutumisen vaikeus liittyy monissa tapauksissa vartalohäpeään.

- Usein häpeä ilmenee silloin, kun kehossa tapahtuu itselle ei-toivottuja muutoksia. Nykyisellä kehonpalvontakulttuurilla on varmasti myös vaikutusta, Santalahti sanoo Iltalehden Ilona-liitteessä.

Kyselytuloksista selviää, että miehet ovat valmiimpia riisumaan vaatteensa sekä oman että vastakkaisen sukupuolen edessä. Tähän vaikuttanee se, että naisen vartalo on arvotetumpi ja seksualisoidumpi kuin miehen. Lisäksi Santalahti puhuu naisiin istutetusta pelosta.

- Alastonta naisvartaloa on pidetty yllykkeenä, ikään kuin provokaationa jopa seksuaalisen koskemattomuuden ylittävään tekoon. Ajatus tai mahdollinen koettu teko voivat johtaa siihen, että nainen saattaa pelätä alastomuutta, Santalahti huomauttaa.

Mikä avuksi alastomuuteen liittyvään häpeään ja miten sitä voisi ehkäistä? Santalahden mukaan peliharjoitukset voivat toimia. Peilin edessä siis katsotaan omaa, alastonta vartaloa ja hyväksytään se kohta kohdalta. Samalla peiliin katsellessa voi pohtia, millaista tarinaa vartalo kertoo elämästä ja esimerkiksi millaisista asioista se on selviytynyt.

Kyselyn vastauksista on tulkittavissa myös, että ihmiset ovat alkaneet vieraantua saunakulttuurista. Asiantuntijan mielestä suomalaisella saunalla on suuri merkitys seksuaalikasvatuksellemme. Santalahti pitääkin perheen yhteisiä saunahetkiä tärkeinä. Saunominen on oiva tapa totuttaa lapsi näkemään erilaisia vartaloita.

Kerroimme aiemmin projektista, jonka tavoitteena on kehittää tervettä kehonkuvaa naisten keskuudessa. Lue asiasta lisää täältä!

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat