Sinä ja minä teimme historiaa

28.11.2014 15:45 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä niiden lieveilmiöistä.

Kirjoitan tätä kolumnia työpöytäni ääressä istuen. Käteni tärisevät, hengitän katkonaisesti. Poskeni ovat täynnä valunutta meikkiä. Olen itkenyt viimeisen tunnin. Onnesta.

Eduskunta on juuri äänestänyt tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänin 105-92. Nyt lakialoite siirtyy suureen valiokuntaan ja siitä äänestetään ainakin kahdesti ennen sen hyväksymistä. Tänään otettu askel on kuitenkin valtava. Se tarkoittaa niin paljon, että asia on vaikea pukea sanoiksi.

Se tarkoittaa sitä, että jollei jotain todella yllättävää vielä tapahdu, Saimin ja Hilman äiti ja äittä saavat mennä naimisiin. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella suomalaisella, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, on samat ihmisoikeudet.

On käsittämätöntä, että Suomi oli viimeinen pohjoismaa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki meni läpi. On käsittämätöntä, että niin tapahtui vasta vuonna 2014. On myös käsittämätöntä, kuinka jotkut ihmiset eivät ymmärrä, että kyse on yksinkertaisesti ihmisoikeuksista - ei siitä, mitä lukee Raamatussa tai siitä, mitä jonkun makuuhuoneessa tapahtuu.

Käsittämätöntä ovat myös ne tunteet, joita tunnen juuri nyt. Tiedän, etten ole yksin kun sanon, että tällä hetkellä minusta tuntuu kuin pakahtuisin. En ole ikinä, kuunapäivänä ollut yhtä ylpeä Suomesta ja suomalaisista. Kansalaisaloitteen kymmenistä tuhansista allekirjoituksista alkanut, aktiivisella kampanjoinnilla ja tempauksilla jatkunut projekti on vihdoin saatettu kalkkiviivoille.

Siihen ei olisi pystytty ilman niitä muutamia, jotka uskalsivat uskoa, että aika on kypsä. Nämä Tahdon2013-kampanjan alullepanijat ovat nykypäivän sankareita. Heidän ansiostaan lukemattomat ihmiset poksauttelevat tänään samppanjapulloja, halaavat ystäviään, rakastelevat kumppanin sijasta heitä, joita voivat nyt kutsua tuleviksi aviopuolisoikseen ja hymyilevät - hymyilevät niin, että kyyneleet valuvat silmistä.

Niin ei olisi ilman uskallusta. Kampanjan alullepanijoiden ja sitä tukeneiden poliitikkojen.  Sekä niiden kymmenien tuhansien, jotka allekirjoittivat lakialoitteen. Niiden lähes sadantuhannen, jotka lupasivat Facebookissa äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa vain sellaisia ehdokkaita, jotka tasa-arvoista avioliittolakia kannattivat. Niiden tuhansien, jotka vaihtoivat Facebookissa profiilikuvakseen Tahdon-tekstillä päällystetyn kuvan ja muuttivat näin kenties oman lähipiirinsä asenteita. Niiden tuhansien, jotka osoittivat perjantaina mieltään tasa-arvon puolesta.

Suomi teki tänään historiaa. Minä ja sinä teimme historiaa.

Joten ensi kerralla, kun sinä olet epävarma, uskalla. Päätä, että aika on kypsä. Joskus hyppy tuntemattomaan on ainoa tapa matkustaa.

Joten muista: Hyppää pää pystyssä. Saatat muuttaa historiaa. Niin tehtiin Suomessakin tänään.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoriat pääset lukemaan tästä.


Kilpailut

Uusimmat