Tuleeko ihmissuhteisiisi aina sotkuja? Opettele valehtelemaan

29.07.2014 19:15 - Senni Loikala

Vaikka valehtelun katsotaan yleensä olevan pahasta, kannattaa suustaan joskus päästää pötyä.  

Valehtelua pidetään yleensä huonona käytöksenä, josta tulisi päästä eroon. Discovery News -sivusto julkaisi videon, joka kuitenkin kumoaa yleisen käsityksen. Videolla vedotaan tutkimuksiin, joiden mukaan monien valheiden tarkoituksena on pitää sosiaalinen elämä tasapainoisena.

"Valkoiset valheet" ovat harmittomia ja niitä luikauttamalla tahdomme yleensä olla loukkaamatta toisen tunteita. Niiden voidaan katsoa olevan hyväksi ihmissuhteillemme. Ainakin niin pitkään, kunnes puijaukset eivät aiheuta haittaa kenellekään.

Eräs valheiden pesäke löytyy Facebookista. Siellä ihmiset nimittäin tykkäävät toistensa päivityksistä ja kuvista, vaikka eivät välttämättä todellisuudessa pidä niistä. Kysymys voi olla tuttunsa tukemisesta, jolloin siellä "valehtelua" voidaan monien mielestä katsoa sormien läpi.

Myös ravintolassa valehteleminen on yleistä. Kun tarjoilija kysyy maistuiko ruoka, monet myötäilevät, vaikka eivät todellisuudessa olisi pitäneet annoksestaan. Tutkimuksen mukaan tällöin ihmiset myös antavat enemmän tippiä ikään kuin korvatakseen valheen.

Sosiaalista elämää auttavien valheiden vastakohtana ovat pötypuheet, joiden tarkoituksena on kääntyä muita ihmisiä vastaan. Tällöin valheista tulee todellinen ongelma. Kannattaa siis mieluummin pysyä valkoisten valheiden tiellä.

Lue myös: Viisi asiaa, joista nainen valehtelee miehelle suhteen alussa

Kilpailut

Uusimmat