Nettikeskustelu käy kuumana: Saako odottava äiti tupakoida?

15.08.2012 13:15 - Mikko Räsänen

Tämän päivän puheenaihe on ollut uutinen siitä, että nuoret suomalaisnaiset aloittavat tupakoinnin tultuaan raskaaksi, koska haluat vauvan pysyvän pienenä. Uutinen aloitti käynnisti tulikivenkatkuisen keskustelun Voicen sivuilla.

Hufvudstadsbladet julkaisi tänään uutisen nuorten äitien keskuudessa huolestuttavasti yleistyneestä ilmiöstä. Raskaaksi tulleet naiset tupakoivat, koska toivovat tupakoinnin pitävän sikiön pienikokoisena ja siten tekevän synnytyksen helpommaksi. Jotkut menevät jopa niin pitkälle, että aloittavat tupakoinnin vain ja ainoastaan tuon syyn takia, vaikka eivät ennen raskausaikaa ole edes polttaneet.

Voice julkaisi aiheesta tämän uutisen. Se käynnisti vilkkaan ja tulikivenkatkuisen nettikeskustelun. Erityisesti naislukijoilla tuntui olevan aiheesta vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kommentteja julkaistiin niin uutisen yhteydessä kuin Voicen Facebook-sivuilla.

Osa kommentoijista on sitä mieltä, että uutinen on liioiteltu, eikä tupakoinnilla todellisuudessa ole vaikutusta sikiöihin.

"Silkkaa sontaa. Itse poltin ja kaikki kolme oli isoja lapsia viimeisin jopa 4500g", hankolaisnainen kirjoittaa.

"Samaa mieltä, itselläkin lapsi painoi syntyessään 4,7kg!", nuori äiti myötäilee.

"Ei ainakaa minun mielestäni katso, onko valmis äitiyteenm jos tupakoi. Itselläni on kaksi lasta ja olen tupakoinut kummankin odotus aikana, ja molemmat ovat olleet syntyessään sen 3,3 kiloa", äiti kirjoittaa Voicen Facebook-sivuilla.

Tupakoineiden äitien tunnustukset saivat monet näkemään punaista.

"Ja kehtaatte vielä myöntää että olette vaarantaneet omat lapsenne polttamalla tupakkaa.. Hävettää naisten puolesta...", eräs kirjoittaja ihmettelee.

"Iso vauva tai ei, mutta viimeistään koulussa sen huomaa, kenen äiti on tupakoinut ja kenen ei, kun oppimisvaikeudet kumuloituu tupakoivien irvikuvien lapsiin. En tiedä kumpi on vastenmielisempää, tupakointi raskausaikana vai äidit jotka puolustelee julkisesti tekojaan", toinen kirjoittaja muotoilee.

"Nämä tupakointia kovaan ääneen puolustavat eivät taida olla tietoisia tupakoinnin vaikutuksista esimerkiksi lapsen aivojen kehitykseen? Ei se ole mikään "oma valinta", siinä pilaa samalla viattoman ihmisen elämän pahimmillaan loppuiäksi. Jos vauva syntyy normaalipainoisena, se ei takaa mitään. Tupakoinnin aiheuttamat haitat voivat tulla esille vasta 10-vuotiaanakin", Facebook-keskustelija muistuttaa.

Osallistu keskusteluun täällä.

Kilpailut

Uusimmat