4 yleistä myyttiä soijasta - tiedätkö mikä on oikea totuus?

17.07.2014 09:30 - Susanna Karttunen

Soijaan liittyy edelleen useita virheellisiä uskomuksia. Kuinka tietoinen sinä olet soijan terveysvaikutuksista?

Vaikka soija ja siitä valmistetut tuotteet ovat olleet jo kauan saatavilla, vieroksuu moni silti vielä niitä. Alla neljä yleistä myyttiä, jotka moni uskoo tietämättä totuutta.

"Soija ei ole hyvä proteiinin lähde"

Soijapavut sisältävät paljon proteiinia ja tärkeitä aminohappoja. Paistetut soijapavut sisältävät melkein yhtä paljon proteiinia kuin liha. Tofu taas sisältää paljon vähemmän proteiinia.

"Soijatuotteet ovat ravinteikkaita, koska ne ovat kasvisperäisiä"

Jalostetut soijatuotteet, kuten soijasta tehdyt makkarat ja nugetit, ovat täynnä lisäaineita. Monet näistä tuotteista sisältävät paljon natriumia ja rasvaa. Soijaa kannattaakin nauttia mahdollisimman jalostamattomassa muodossa.

"Soija aiheuttaa rintasyöpää"

Rintasyöpä voi saada alkunsa estrogeenin vaikutuksesta ja soija tosiaan voi vaikuttaa elimistössä estrogeenin tavoin. Ei ole kuitenkaan suoria todisteita siihen, että soija aiheuttaisi syöpää. Kohtuullinen soijan käyttö vaikuttaisi olevan täysin turvallista sekä rintasyövästä selviytyneille että kaikille muillekin, ja se voi jopa vähentää rintasyövän riskiä.

"Miesten ei pitäisi syödä soijaa"

Kliinisten tutkimusten mukaan soijatuotteet eivät ole haitaksi miehille. Jotkut ovat pelänneet estrogeenin lailla käyttäytyvän tofun laskevan miehen testosteronitasoja. Nämä pelot näyttäisivät kuitenkin olevan turhia ja soijan syöminen saattaa jopa vähentää eturauhassyövän riskiä.

Uutisoimme aiemmin asioista, joita ei kannata sanoa vegetaristille. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat