Älä arvostele himoliikkujia: Kuntoilusta hyötyä jopa työelämässä

23.04.2015 19:15 - Tiina Svensk

Treenaaminen ei ainoastaan kaunista ja tee oloa itsevarmaksi: Painojen nostaminen ja pururadalla hikoilu tekevät sinusta myös tehokkaan työntekijän ja nopean oppijan.  

Joskus arjen kiireissä on haastavaa järjestää aikaa treenaamiselle, ja pitkän työpäivän jälkeen sohvannurkka tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin reipas juoksulenkki. Pururadalle tai salille kannattaa kuitenkin suunnata, sillä treenaamisesta voi olla enemmän hyötyä kuin uskotkaan.

Treeni parantaa kykyäsi tehdä päätöksiä

Aivosi tarvitsevat happea toimiakseen tehokkaasti. Treenaaminen lisää happea etenkin aivojesi etuosiin - osiin, jotka yhdistetään päätöksentekoon ja muistiin. Treenaaminen auttaa siis loistamaan tiedonkäsittelyä vaativissa tehtävissä!

Hahmotuskyky paranee

Kun keskityt kehosi liikkeeseen - olipa se sitten treenikavereidesi joukossa, pelikentällä tai ilmassa - avaruudellinen hahmotuskykysi parantuu. Hahmotat siis helpommin, miltä tietty esine näyttää ylösalaisin tai käännettynä. Sama kyky parantaa kartanlukutaitoa, tilan hahmottamista ja auttaa jopa huonekalujen kokoamisessa!

Voimaharjoittelu parantaa keskittymiskykyä

Oikein tehty voimaharjoittelu vaatii paljon keskittymistä. Kun salin ruuhka-aika on pahimmillaan ja viereinen treenaaja haisee ja murisee painojensa kanssa, vaatii todellista mielenhallintaa keskittyä omaan suoritukseensa. Voimaharjoittelun ansiosta ajatukset eivät harhaile salinkaan ulkopuolella häiriötekijöihin.

Pysyt päätöksissäsi

Kestävyysharjoittelu auttaa sinua pysymään päätöksissäsi. Kun lähdet pitkälle juoksulenkille, treenaat kehon lisäksi myös mieltäsi: Pitkäkestoinen treeni haastaa myös harhailevat ajatuksesi, ja harjoitus tapahtuu osittain myös korvien välissä. Monisuorittaminen, pitkän ajan suunnitelmissa pysyminen ja maaliviivalle asti jaksaminen kehittyvät kaikki kestävyysharjoittelun parissa.

Kehität muistiasi

Rakastatko HIIT-tunteja (high intensity interval training), joissa syke nousee ja kalorit palavat tehokkaasti lyhyessä ajassa? Treenaat samalla itsestäsi parempaa oppijaa. Räjähtävä, intensiivinen treeni nostaa kehon dopamiini- ja adrenaliinitasoja, jotka ovat tärkeitä aivoille muistamisen kannalta. Ennen tärkeää tilaisuutta tai puheen pitämistä kannattaa siis juoksulenkin sijaan suunnata salille lyhyen treenin pariin.

Hidasta - ja käsittelet tietoa nopeammin

Jo yksittäinen 20 minuutin mittainen joogaharjoitus auttaa sinua käsittelemään tietoja nopeammin. Hidastaminen kiireen keskellä siis kannattaa. Kun pysähdyt hetkeksi joogamatolle, saatat suoriutua kasaantuneista työtehtävistäsi paljon nopeammin.

Olet tuotteliaampi

Kiireen keskellä voi olla haastavaa sulkea työkone ja suunnata sen sijaan salille. Treenaaminen deadlinen lähestyessä kuitenkin kannattaa, sillä treeni lisää tehokkuuttasi jopa 23 prosenttia verrattuna päivään, jolloin et vedä juoksukenkiä jalkaasi tai suuntaa ryhmäliikuntatunnille. Treenaaminen nimittäin lisää happea aivoihin, mikä linkitetään suoraan energisyyteen ja kirkkaampaan mieleen.

Lue myös: Ujuta liikuntaa arkeesi: Lue vinkit kotiin ja töihin

Lähde: Fitnessmagazine

Kilpailut

Uusimmat