Älä laiminlyö hammaslangan käyttöä - seuraukset voivat olla todella vakavia

30.06.2015 19:45 - Senni Loikala

Amerikkalaisesta kyselystä selviää, ettei hampaidenvälien puhdistus kuulu kaikkien aamu- ja iltarutiineihin. Siitä voi olla seurauksia niin parisuhteeseen kuin terveyteenkin.

Hammaslangan käyttäminen koetaan yllättävän vastenmieliseksi puuhaksi. Ainakin, mikäli tuoreen amerikkalaisen kyselyn satoa on uskominen. Kyselyn tilasi käyttöönsä suubiologian ammattilaisyhteisö American Academy of Periodontology (AAP).

Tuloksista selviää, että 27 prosenttia yhdysvaltalaisista on valmiita lipsauttamaan valkoisen valheen siitä, että he käyttäisivät hammaslankaa. Yli kolmannes tahtoisi mieluummin vaikka tiskata, kuunnella kiljuvaa lasta lentokoneessa tai jumittua liikenneruuhkaan kuin putsata hampaidenvälinsä.

Vaikuttaa suhderintamalle

Hampaiden puhtaus vaikuttaa ulkonäön lisäksi myös parisuhteeseen. Kyselyn mukaan 60 prosenttia ihmisistä kertoo, että heidän kumppaninsa huonolla suuhygienialla on vaikutuksia heidän toisilleen antamaan läheisyyteen.

Myös deittimarkkinoilla raikkaalla suulla ja hyvillä hampailla on merkitystä. Noin kolmannes vastanneista kertoi, että hymy on ensimmäinen asia, jonka he pistävät merkille uudesta kumppaniehdokkaasta. Naisille siistillä hymyllä oli vielä suurempi painoarvo kuin miehille, nimittäin yli 40 prosenttia leideistä kiinnitti heti huomionsa toisen hymyyn.

Altistaa vakaville sairauksille

Kaiken lisäksi puuttellinen syyhygienia altistaa ajan myötä jopa vakaville sairauksille. Kun plakkia kerääntyy paljon, voi siitä seurata erilaisia suusairauksia sekä tulehduksia ja infektioita ikeniin. Niistä on löydetty yhteyksiä jopa sydänsairauksiin, tiettyihin syöpiin ja jopa Alzheimerin tautiin.

Hinta niiden ennaltaehkäisyssä voi olla melko pieni, kun jo hampaiden lankaaminen saattaa auttaa.

- On olemassa yli 500 bakteerilajia, joita voidaan löytää plakista, ja pelkkä harjaaminen ei poista ienrajan alapuolella eläviä bakteereita, hammaslääkäri ja AAP:n puheenjohtaja Joan Otomo-Corgel selvittää.

Lue myös: Ethän pese hampaitasi vasta aamiaisen jälkeen? Tärkeät hoito-ohjeet purukalusolle koottiin yhteen

Lähde: Medical Daily

Kilpailut

Uusimmat