Älypuhelimet synnyttivät yllättävän fobian?

23.10.2014 17:33 - Senni Loikala

Monien terapeuttien mukaan tekniikan suosio saattaa vaikuttaa erään varsin ikävän fobian syntyyn.

Tunnetko ketään, joka ahdistuu valtavasti hiljaisista hetkistä? Onko ajatus yksin nukkumisesta sinusta kamala? 

Fearof-sivuston mukaan yhä useammat hakeutuvat psykoterapeuttien ja hypnotisoijien vastaanotoille yleistyvän hiljaisuus-fobiansa vuoksi. He eivät kestä hiljaisuutta, vaan tarvitsevat aina ääniä ympärilleen. Heillä täytyy aina myös olla seuraa. Pitkittyessään hiljaisuuskammoisuus todella häiritsee elämää.

Fobian hoidossa tärkeätä ovat keskustelut läheisten kanssa, mutta myös terapia on  välttämätöntä.

Oireet

Saatat kärsiä hiljaisuus-fobiasta, mikäli hiljainen ympäristö saa sinut tärisemään, suusi kuivumaan ja kätesi hikoilemaan.

Henkisiin oireisiin kuuluvat erkaantuminen todellisuudesta ja ajatukset kuolemasta. Fobia vaikeuttaa myös itsensä ilmaisemista ja voi laukaista voimakkaan halun itkeä.

Voimattomuus, sykkeen tihentyminen, väsymys ja ruoansulatusogelmat kuuluvat niin ikään oireisiin.

Syyt

Hiljaisuus-fobia voi syntyä mitä erilaisemmista syistä, mutta yleensä ihminen on kokenut jotakin traumaattista tai todella negatiivista. Äärimmäisiin tapauksiin kuuluvat myöhemmin vapautuneet sieppauksen uhrit, jotka ovat joutuneet elämään esimerkiksi hiljaisessa kellarissa tai kaapissa.

Tavanomaisempi fobian aiheuttaja on läheisen kuolema tai jokin muu surua tuottanut tapahtuma, joka liittyy hiljaisuuteen. Hiljaisuus yhdistyykin alitajuisesti pelkoon tuntemattomasta.

Asiantuntijoiden mukaan teknologian suursuosio on yleistänyt hiljaisuus-fobiaa. Monien voi olla vaikea olla tekemättä mitään edes muutaman minuutin ajan, ja tyhjä aika täytetään käyttämällä esimerkiksi tablettitietokonetta tai pelilaitetta. Myös älypuhelimet voivat olla osasyyllisinä yleistyneeseen fobiaan.

Muita syitä fobian puhkeamiselle voivat olla masennus, munuaisongelmat, hormonaalinen epätasapaino tai vainoharhaisuus.

Lue myös: 10 erikoisinta fobiaa, jotka tekevät seurustelun mahdottomaksi

Lähde: Fearof

Kilpailut

Uusimmat