Eikö uni tule? Stressaako palaveri? Selätä arkinen ahdistus helpoilla ohjeilla

26.05.2015 21:45 - Tiina Svensk

Hikoavatko kädet ja täriseekö ääni, kun jännität? Turhaudutko, kun et saa öisin unta? Kun seuraavan kerran kohtaat haastavan tilanteen, voit turvautua seuraaviin vinkkeihin.

Arki on täynnä asioita, jotka saavat olotilan ahdistuneeksi, jännittyneeksi tai stressaantuneeksi. Tilanteita ei voi välttämättä välttää kokonaan, mutta omaa olotilaa voi helpottaa haasteiden keskelläkin. Cosmopolitan kokosi yhteen arkisia haasteita ja vinkkejä tilanteesta selviämiseen:

Olet myöhässä

Alkaako sinua ahdistaa, kun olet juuttunut ruuhkaan etkä mahda tilanteelle mitään? Kellon viisarit liikkuvat eteenpäin, mutta ruuhkabussi pysyy paikoillaan - ja sinä tiedät myöhästyväsi tärkeästä tapaamisesta, töistä tai treffeiltä. Tällaisessa tilanteessa stressin tunteen laukaisee sinun omat ajatuksesi.

Kokeile tätä: Pysäytä negatiiviset ajatuksesi musiikin kuuntelulla. Nosta kuulokkeet korvillesi, valitse suosikkisoittolistasi ja rentoudu musiikin avulla. Kun kuuntelet musiikkia, josta pidät, viestität aivoillesi kaiken olevan hyvin.

Et voi nukkua

Jos et saa unta yöllä, ei kannata katsoa kelloa. Kun näet myöhäisen ajan, kehosi reagoi rentoutumista ja nukahtamista päinvastaisella tavalla. Sykkeesi nousee ja kehosi muodostaa adrenaliinia ja kortisolia, jotka valvottavat sinua rentoutumisen sijaan.

Kokeile tätä: Sen sijaan, että yrittäisit pakottaa itsesi nukahtamaan, keskity siihen että lepäät. Kehosi rauhoittuu ja saa lepoa, vaikka et nukahtaisikaan. Keskity hengitykseesi ja unohda, että yrität nukkua. Parhaimmillaan saatat rauhoittua niin syvästi, että lopulta nukahdat.

Olet väittelyssä

Vältteletkö riitatilanteita, ja jos joudut niihin ystäväsi tai työkaverisi kanssa, menet aivan lukkoon, ja olosi on kurja koko päivän?

Kokeile tätä: Jos kohtaat erimielisyyksiä työpaikalla, kokeile poistua tilanteesta hetkeksi. Käy 15 minuutin kävelyllä ja palaa sitten selvittämään tilanne. Kun saat rauhoitettua itsesi, voit keskittyä tilanteeseen ottamatta sitä henkilökohtaisesti.

Olet hermostunut

Tärisevätkö kätesi ja hikoilet ennen haastattelua tai tärkeitä treffejä? Muista, että jännitys ei ole ainoastaan normaalia, se on myös hyväksi sinulle. Hermostuneisuus motivoi sinua valmistautumaan ja ennakoimaan tilannetta. Silloin yleensä suoriudut paremmin itse tilanteesta.

Kokeile tätä: Laske kehosi lämpötilaa: Kasta kätesi kylmään veteen tai pidä kylmää vettä suussasi hetken aikaa. Kylmä vesi aktivoi hermostoa, joka saa sinut rauhoittumaan.

Lue myös: Oletko kokeillut 4-7-8-taktiikkaa? Se saa sinut nukahtamaan ennätysnopeasti

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat