Haluatko treenata optimaalisesti? Vältä villiä seksiä

20.05.2015 13:15 - Eeva Rajala

Oman treenin voi pilata pienillä ja yllättävillä asioilla.

Treenaaja on voinut tehdä huolella treenibiisilistan, pukeutua parhaisiin jumppavaatteisiinsa ja tehdä juuri oikeanlaisen lämmittelyn ennen treeniä. Juuri ennen treeniä tehdyt valinnat voivat kuitenkin tuhota optimaalisen treenin.

Liikunnan asiantuntija Mike Donavanik kertoo Women's Health -lehdessä, millaiset rutiinit kannattaa jättää täysin pois kalenterista ennen liikkumaan lähtöä.

Ei edes pientä viinilasillista

Donavanikin mukaan mikä tahansa määrä alkoholia ennen treeniä on liikaa. Alkoholi vaikuttaa toisiin enemmän kuin toisiin, riippuen muun muassa henkilön toleranssitasosta. On kuitenkin todettu, että pienikin määrä alkoholia voi vaikuttaa treeniin aiheuttamalla uneliaisuutta ja nestehukkaa, supistamalla verisuonia ja heikentämällä motoriikkaa. Tämän lisäksi jo yksi lasillinen alkoholia voi alentaa verensokeritasoja niin, että se aiheuttaa tärinää, heikkoutta ja pahimmassa tapauksessa vammoja.

Vettä kohtuudella

Jos treenaaja huomaa juuri ennen treeniä, ettei ole juonut tarpeeksi vettä, ei kannata juoda kuin pari pientä lasillista ennen treeniä. Liiallinen vedenjuonti voi kostautua treenin aikana.

Munuaisten tehtävänä on ylläpitää elimistön vesitasapainoa. Munuaiset voivat prosessoida noin litran vettä tunnissa. Jos juo tätä enemmän, saattaa olla riski saada hyponatremia, missä veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla.

Oireina voivat olla muun muassa energiakato, lihasheikkous ja krampit, eikä oireistä yksikään tue treeniä. Donavanik kehottaa juomaan ennen treeniä pari, kolme lasia vettä 2 - 3 tuntia ennen treeniä.

Mausteinen buffetruoka väliin

Ennen treeniä ei kannata syödä mausteisia ruokia eikä ainakaan liikaa, sillä treeni voi mennä pilalle refluksioireiden tai närästyksen takia. Jos treenin aloittaa silloin, kun keho vielä sulattelee syötyä ruokaa, ei keho toimi optimaalisesti treenin aikana. Jos suunnitelmissa on rankka treeni, kannattaa myös välttää liharuokia, kananmunia, maissia ja kaikkea, mikä sulaa hitaasti. Ennen treeniä kannattaa siis syödä kevyempiä ruokia, kuten hedelmiä ja hiilihydraatteja.

Vältä villiä seksiä

Seksin harrastaminen juuri ennen salille lähtöä voi pilata treenin, sillä seksin aikana käytetään suuri määrä energiaa. Tämän lisäksi seksin aikana kehossa vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia, mikä rentouttaa ja pehmittää olotilaa. Jos suunnitteilla on mennä rankalle treenitunnille tai luvassa on rankka salitreeni, kannattaa seksin harrastaminen siirtää johonkin toiseen hetkeen.

Älä venyttele liikaa

Erityisesti staattiset venytyksen - kuten venytys eteen ja varpaisiin kohti ja siellä pysyminen - eivät ole kannattavia ennen treeniä. Treenatessa lihakset joutuvat koetukselle ja niiden pitää supistua niin intensiivisesti ja voimakkaasti kuin mahdollista. Jos ne laittaa suureen venytystilaan juuri ennen treeniä, rajoitetaan samalla niiden tehokasta toimintaa treenin aikana.

Lue myös: Pistääkö kylkeen treenin aikana? Käden ylös nostaminen ei välttämättä riitä

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat