Hiilihappovedetkö terveellisiä? Lue karut faktat janojuoman terveyshaitoista

30.07.2015 20:15 - Reetta Haverinen

Monet luottavat siihen, että hiilihapotettuvesi on yhtä hyvä vaihtoehto janon sammuttajaksi kuin kraanavesi. Terveydenalan ammattilaiset kuitenkin paljastavat, että kuplajuoma voi tehdä kropalle paljon harmia.

Kesällä erilaiset virvoitusjuomat kasvattavat suosiotaan - terassilla maistuu niin siideri, limu kuin vichyvesikin. Varsinkin monet aikuiset ja painoaan tarkkailevat valitsevat lasiinsa mieluummin hiilihapotettua vettä kuin sokerilla kyllästettyä limonadia.

Kuplavesi tuntuu hyvältä ja vyötäröystävälliseltä vaihtoehdolta, mutta täysin harmiton janonsammuttaja se ei ole. Hiilidioksidilla hapotettu pullovesi voi nimittäin aiheuttaa muun muassa seuraavaa:

Hampaat kärsivät

Joidenkin hiilihappojuomien pH-pitoisuus voi olla niin alhainen, että se voi pehmentää hampaiden kiillettä ja tehdä hampaista alttiimpia erilaisille pintavaurioille. Varsinkin, jos juoman joukkoon lisätään virkistävä siivu sitruunaa tai limeä, hampaat joutuvat entistä kovemmalle koetukselle.

Hiilihappojuomia kannattaakin nauttia ruoan yhteydessä. Jos happovettä nautitaan pitkin päivää, hampaiden kiille on koetuksella jatkuvasti.

Hampaita ei myöskään kannata harjata heti kuplajuoman nauttimisen jälkeen, koska silloin hammaskiille on hetkellisesti pehmeämpi ja vaurioalttiimpi. Odota vähintään 40 minuuttia, ennen kuin hyökkäät purukalustosi kimppuun hammasharjan kanssa.

Pillillä juominen on hammasystävällisempi vaihtoehto nauttia kuplivia juomia, sillä silloin purukalusto ei joudu suoraan kontaktiin hiilihappojen kanssa.

Päivän suolasaldo kasvaa huomaamatta

Hiilihappovesiä pidetään terveysjuomina limuihin verrattuina, mutta ennen kuin luotat sokeasti siihen, että nautit pullosta elämän eliksiiriä, kannattaa sinun vilkaista juoman tuoteselostetta. Moniin hiilihappojuomiin on lisätty suolaa, joka on merkitty tuoteselosteisiin monesti merkillä Na (natrium). Vaikka suolamäärät voivat kuulostaa pieniltä, voivat ne silti merkitä paljon päivän kokonaissaldossa, jos nautit hiilihappojuomia litratolkulla.

Kaikenlisäksi, suola janottaa entisestään, joten oravanpyörä on valmis - himoitset hiilihapotettuja janojuomia entistä enemmän. ¨

Väri- ja makeutusaineet kuormittavat kroppaa

Monet hiilihappojuomat saattavat ehkä sisältää vähän kaloreita, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat sen terveellisempiä nesteytysvaihtoehtoja. Monet ''terveysjuomat'' on kyllästetty väri- ja makeutusaineilla.

Miltä esimerkiksi kuulostaa tämä Hartwallin Ananaksen makuinen Fenix-juoman tuoteseloste:

Ainekset: vesi, hedelmäsokeri, mandariini-, appelsiini-, rypäle-, omena-, ananas-, sitruuna- ja passionhedelmätäysmehua tiivisteestä (mehua 3%), hiilidioksidi, happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, natriumsitraatti), sitriini, C-vitamiini, aromit, mandariiniekstrakti, makeutusaine (asesulfaami K), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), viininlehtiuute, stabilointiaine (johanneksenleipäpuujauhe), väri (betakaroteeni), kromikloridiheksahydraatti. (Lähde: Hartwall)

Myös Rainbown Omena Mg+C -hiilihappojuoma sisätää paljon muutakin kuin vettä ja hiilidioksidia:

Ainekset: vesi, hedelmäsokeri, hiilidioksidi, magnesiumkloridi, omenamehutiiviste, happamuudensäätöaine (E 330), C-vitamiini, säilöntäaine (E 202), aromit, safloriuute, värit (E 133). (Lähde: Rainbow)

Suolisto kuplii

Hiilihapolliset juomat tekevät ilmaa vatsaan ja voivat saada olon turvonneeksi. Vatsa kuplii ja kurisee, jos suolistoon joutuu liikaa hiilihappoa. Joidenkin suolisto kestää paremmin kuplivia juomia, mutta useiden ihmisten vatsa saattaa mennä sekaisin jo lasillisesta vichyä.

Röyhtäily ja närästys vaivaavat

Kuplivat janojuomat voivat aiheuttaa painetta vatsaan, joka jossain vaiheessa yrittää päästä ulos lyhyintä mahdollista reittiä, eli ruokatorvesta suun kautta ulos. Jos olet herkkä röyhtäilemään tai tiedät, että ruoka nousee helposti takaisin kurkkuusi, kannattaa sinun pysyä erossa hiilihappojuomista.

Verensokeri nousee

Monet maustetut hiilihappojuomat, vaikka ne eivät kantaisikaan limonadinimeä, sisältävät paljon lisättyä sokeria. Nimi "maustettu hiilihapotettu lähdevesi" saatta hämätä varsin monia. Joissakin hiilihapollisissa vesissä saattaa olla energiaa jopa enemmän kuin perinteisessä Jaffassa tai Coca-Colassa. Pidä siis silmäsi auki, ja taas kerran: tarkkaile tuoteselostetta!


Lue myös: Kuinka paljon on yhdessä Coca-Cola-tölkissä on sokeria? Katso järkyttävät faktat

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat