IL: Asiantuntijat varoittavat: Älkää uskoko laihdutusvalmisteiden lupauksiin

27.01.2015 07:45 - Eeva Rajala

Uudessa kirjassa kerrotaan, että ylipainoisuus näyttää olevan jo normaalimpaa kuin normaalipainoisuus, kertoo Iltalehti.

Duodecim-lääkäriseuran julkaisemassa Lihavuus-nimisessä kirjassa kerrotaan muun muassa laihdutusvalmisteiden haitoista ja tehottomuudesta. Sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Kirsi Pietiläinen kertoo kirjassa, että aikuisväestöstä noin 60 prosenttia on tällä hetkellä ylipainoisia. Silti hoikkaa vartaloa pidetään ihanteena, ja markkinoilta löytyykin jos jonkinlaisia laihdutusvalmisteita.

"Terveydenhuoltomme ottaisi kiitollisena käyttöön toimivia laihdutusmenetelmiä. Jos valmisteet oikeasti olisivat tehokkaita, ne olisivat jo kauan sitten siirtyneet lääketieteen käypään hoitoon", kirjoittaa sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki.

Laihdutusvalmisteet saattavat myös etenkin pitkään käytettynä olla vahingollisia terveydelle. Mustajoen mukaan vaarallisten haittavaikutusten joukossa on muun muassa maksa-arvojen nousua ja maksavaurioita. Hän varoittaa myös, että laihdutusvalmisteilla ja reseptilääkkeillä yhdessä käytettynä voi olla arvaamattomat terveysvaikutukset.

Kirjassa kritisoidaan myös muotidieettejä, joilla tavoitellaan nopeaa painonlaskua. Samalla kirjassa varoitellaan kaikenlaisista erikoisista laihduttamiseen tarkoitetuista laitteista. Näitä ovat esimerkiksi sähkövyö, laihduttavat pohjalliset ja laihdutussaippua.

Lihavuus-kirjassa listataan myös epäilyttävien laihdutusvalmisteiden ja dieettien tunnusmerkkejä. Kirjassa todetaan muun muassa, ettei mikään yksittäinen ruoka-aine tai sen ainesosa laihduta. Valmisteita kannattaa epäillä, jos mukana on esimerkiksi "ennen ja jälkeen" -kuvia. Tuotteita markkinoidaan usein myös ylisanoilla, ja suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät voivat puuttua.

Lue myös: "Omena päivässä pitää lääkärin loitolla" - pitävätkö terveysfraasit paikkansa? Lue ja ylläty

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat