IL: Pelottaako gynekologilla käynti? Kerro asiasta avoimesti

23.08.2014 11:15 - Eeva Rajala

Gynekologipelko on melko tavallinen pelko. Iltalehdessä kerrotaan, miten gynekologin kynnyksen yli on helpompi päästä.

Suomessakin on naisia, jotka jättävät tärkeät gynekologikäynnit väliin oman pelon takia. Iltalehden Ilona-liitteen kyselyn mukaan pelkääviä naisia on yllättävän monta. Moni on myös käynyt kerran gynekologin vastaanotolla, mutteivät aio mennä enää uudestaan.

- Tutkimustilanteessa keskeistä on luottamus lääkäriin. Ylimääräisiä ihmisiä ei kesken tutkimuksen saa huoneeseen päästää, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen kertoo Iltalehden Ilona-liitteessä.

Heikkinen liitteessä yleisistä pelon syistä ja miten gynekologille menosta voi tulla helpompaa.

Pelko esille

Dosentti Heikkinen kertoo lehdessä, että omista peloista ja aiemmista gynekologikokemuksista kannattaa kertoa lääkäri ensitilassa. Se helpottaa itse gynekologikäyntiä, kun lääkäri on kartalla potilaan tilanteesta.

Kivun tunne

Joillekin gynekologinen tutkimus voi aiheuttaa kipua. Voimakkaan kivun taustalla voi olla esimerkiksi endometrioosi. Lääkärille kannattaa sanoa heti, kun sattuu. Lisäksi kotona voi ottaa ennen tutkimusta tulehduskipulääkkeen. Heikkisen mukaan lääkäriltäkin voi pyytää kivunlievitystä, ja osa tutkimuksista voidaan tehdä puudutuksen aikana.

Pelkäätkö syöpää?

Tärkeä papakoe voi jäädä väliin, jos näytteenotto kauhistuttaa naista esimerkiksi syöpäpelon vuoksi. Dosentti Heikkinen neuvoo, että pelkkä lääkärin kanssa keskusteleminen voi rauhoittaa. Hänen muistuttaa myös, että pelko syövästä ei välttämättä ole aina realistinen.

Seksuaaliset traumat

Gynekologikäyntien karttaminen voi joskus johtua naisen kokemista rankoistakin asioista. Heikkinen kertoo lehdessä, että parhaassa tapauksessa esimerkiksi naisen kokeman seksuaalisen väkivallan läpikäynti voi alkaa gynekologin vastaanotolla, mutta huonoimmillaan tilanne voi pahentua. Seksuaalisten traumojen tunnistaminen on haastavaa, ja Heikkisen mukaan se vaatii aikaa ja sopivaa henkilökemiaa.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat