Jännittämisellä on monia hyödyllisiä vaikutuksia - ota siitä kaikki irti

17.09.2014 10:42 - Susanna Karttunen

Pelosta ja jännityksestä ei tarvitse välttämättä pyrkiä eroon. Tulevan tilanteen jännittäminen tarkoittaa sitä, että asia on itselle tärkeä. Adrenaliini voi myös auttaa selviytymään näistä haasteista paremmin.

Itselle tärkeät tilanteet voivat usein tuntua pelottavilta, koska niissä on niin suuret panokset. Monille on tuttu pieni pakokauhu ennen tärkeää esitelmää tai huipputärkeää työhaastattelua. Myös ensitreffit ovat monelle panikoinnin aihe.

Vaikka pelko saattaakin tuntua vain haitalliselta, on siinä myös paljon hyvää. On tärkeää hyväksyä pelon tunne, eikä vain pyrkiä pääsemään siitä eroon.

- Mitään tunnetta tai ajatusta ei saisi kieltää. Älä koskaan ajattele, että jokin ajatus on väärä, eikä sinulla saisi olla sitä. Hyväksy tunne ja pidä sitä positiivisena merkkinä siitä, että edessä oleva tilanne on sinulle tärkeä, psykologi Andrea Stephenson kertoo.

Jos et siis koskaan olisi hermostunut mistään, et myöskään välttämättä pitäisi mitään tekemääsi tärkeänä. Kunhan pelko ei ole liian voimakasta, auttaa adrenaliini sinua suoriutumaan tilanteesta usein jopa paremmin.

Alta voit lukea ohjeet pelon kanssa pärjäämiseen muutamassa usein jännitystä aiheuttavassa tilanteessa.

Työhaastattelu

Työhaastatteluun mennessäsi voit rauhoitella itseäsi kannustavilla ajatuksilla. On kuitenkin tärkeää miettiä tarkkaan, miten rohkaisevat lauseet itselleen muotoilee.

Jos yrität toistaa itsellesi Aion olla paras kandidaatti, jota he ovat koskaan tavanneet, et luultavasti pysty itse uskomaan tätä. Sen sijaan voit miettiä aikaisempia työhaastattelujasi ja miten ne ovat menneet ihan hyvin jännityksestä huolimatta.

Haastattelutilanteessa yritä kiinnittää huomiosi haastattelijaan ja kysymyksiin, jotka hän esittää sinulle. Anna kehollesi lupa olla hermostunut.

Ensitreffit

Treffeille suunnatessasi saatat tuntea kehosi täyttyvän adrenaliinilla. Vaikka tämä johtuisikin siitä, että olet peloissasi, on tämä energia ja tarkka keskittyminen mahdollista muuntaa innostuneisuudeksi. Yritä ajatella asioita, joista olet tohkeissasi, ja keskity niihin.

Jännityksen tuoma adrenaliini ja parantunut tarkkaavaisuus voivat myös auttaa tarkkailemaan paremmin niitä piirteitä, joita etsit kumppanissasi.

Tärkeä esiintyminen

Kätesi tärisevät ennen esiintyminen kehon tuottaman adrenaliinin vuoksi. Keho yrittää valmistaa sinua taistelemaan pelkäämääsi uhkaa vastaan.

Voit helpottaa oloasi kuvittelemalla etukäteen mielessäsi, miten esiintyminen tulee menemään. Kuvittele huone, jossa tulet olemaan, missä seisot ja mitä tulee tapahtumaan. Mitä enemmän saat kokemusta esiintymistilanteista, sitä pienemmäksi pelko muuttuu.

Uutisoimme aiemmin siitä, miten negatiiviset tunteet voivat joskus olla hyväksi. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat