Järkyttävä trendi leviää: Naisia häpäistään omista ruokavalinnoista

20.05.2015 11:15 - Eeva Rajala

Osa ihmisistä asennoituu pakkomielteisesti ruokaan. Jopa niin pakkomielteisesti, että myös toisten ruokavalintoja pitää arvostella.

Jotkut ihmiset - monesti naiset - yrittävät etsiä toisten ruokavalinnoista epäkohtia ja verrata toisen ruokailutottumuksia omiinsa. Usein ei edes vertailla, vaan haetaan vain toisten valinnoista virheitä.

Ihmisillä on usein halu kommentoida toisten ihmisten käyttäytymistä, ja tämä halu näkyy myös ruokavalinnoista puhuttaessa. Toisten ruokailussa ihmistä kiinnostaa, miksi toinen ei nyt syö, mitä hän söi lounaaksi, minkä vuoksi henkilö syö terveellisesti, onko tänään mässäilypäivä ja miksi toisella on meneillään joku dieetti.

Naiset tuntevat häpeää terveellisistä ruokavalinnoistaan

Elite Daily -sivustolla kyseenalaistetaan se, että toisten ruokailusta ja ruokailutottumuksista pitäisi olla pakonomaisesti kiinnostunut. Uutena trendinä on tullut se, että erityisesti naiset yrittävät saada toiset naiset tuntemaan häpeää omista ruokavalinnoistaan, ja erityisesti terveellisistä ruokavalinnoista. Enää ei siis kritisoida vain epäterveellisiä valintoja vaan myös valintoja, jotka edistävät henkilön terveyttä.

Jos henkilö syö pikaruokapaikassa, häneltä voidaan tiedustella, onko tänään vuorossa mässäilypäivä. Jos henkilö puolestaan syö salaattia, häneltä udellaan, miksi hän tekee niin, milloin hänestä on tullut salaatinsyöjä ja miksei hän nyt vain tule ottamaan muiden normaalien ihmisten tapaan perjantaiburgeria. Kaikki kommentit liittyvät jollain tavalla painonpudotukseen.

Toiset ihmiset voivat kyselyillään ja uteluillaan saattaa ihmisen hyvin epämukavaan tilanteeseen. Henkilö vain yrittää syödä oikein ja häntä pitäisi tukea tilanteessa, eikä kyseenalaistaa hänen tekemisiään. Elite Daily -sivusto listasi syitä, miksi ihminen arvostelee toisen terveellisiäkin ruokavalintoja:

Itsekontrollin puute

Arvostelevalla henkilöllä ei itsellään ole kontrollia, joten hän yrittää kontrolloida muita. On helpompi analysoida toisen ruokavaliota kuin omaa. On paljon hauskempaa kommentoida kavereiden ruokavalintoja kuin ottaa vakavasti omat.

Ruoka kiinnostaa enemmän kuin puhe

Henkilö ei välttämättä muista, mistä toinen henkilö puhui eilen, mutta muistaa kyllä, mitä hän söi. Keskustelun keskiössä pitäisi kuitenkin olla se, mitä suusta tulee ulos, eikä se, mitä suuhun laitetaan sisään.

Ruoka nähdään henkilön määrittäjänä

Toisen ruokavalintoja arvosteleva henkilö saattaa olettaa, että toinen haluaa määrittää itsensä maailmassa nimenomaan syömänsä ruoan kautta. Jos esimerkiksi työkaveri syö vain terveellistä ruokaa, henkilö arvelee työkaverin yrittävän laihduttaa. Henkilö olettaa, että työkaveri haluaa näyttää paremmalta, ja samalla voidaan olettaa, että työkaveri onkin turhamainen ja pakkomielteinen omasta kehon kuvastaan.

Henkilö toivoo syövänsä itsekin terveellisesti

Jos henkilöltä ei löydy kestävyyttä ja itsekontrollia syödä terveellisesti, hän saattaa teeskennellä, että on täysin eri mieltä toisen ruokavalintojen kanssa. Henkilö voi tuomita toisen terveellisen ruokavalion sen sijaan, että myöntäisi olevansa liian heikko noudattaakseen itse ruokavaliota.

Ihminen kuvittelee olevansa oikeutettu tuomitsemaan

Henkilö saattaa ajatella, että totta kai hän voi tuomita toisen valinnat ja sen, millaiseen ruokaan henkilö käyttää rahaa. Ihmisten ei kuuluisi tuntea häpeää omista ruokavalinnoistaan tai siitä, millaiseen ruokaan käyttää rahansa.

Lue myös: Joogalehti järkytti ohjeillaan: "Työnnä sormet kurkkuun ja oksenna"

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat