Juoksumatto vai jalkaprässi? Mitä painoaantarkkailevien tulisi kuntosalilla oikeasti tehdä

30.01.2015 18:45 - Reetta Haverinen

Monet ihmiset haaveilevat kevyemmästä olosta ja pienemmästä vaakalukemasta. Joskus on kuitenkin niin, että terveellisemmät elämäntavat saattavat kerryttää kroppaan parikin lisäkiloa– eikä se ole huono asia!

Ikä on vain numero, mutta niin on vaa'an lukemakin. Vaikka usein laihduttaminen tietää kilojen karistamista ja kevyempää olemusta, ei pienemmän vaakalukeman vuoksi hikoilu ja kaloreiden karsiminen ruokavaliosta tee välttämättä kroppaa sen atleettisemmaksi.

Kun kroppa kevenee, tarvitsee se toimiakseen entistä vähemmän energiaa. Siten kulutus laskee ja ylimääräiset kalorit kertyvät entistä helpommin vyötärölle. Tämän vuoksi maltillinen dieetti, joka sisältää aerobisen liikunnan lisäksi myös lihaskuntotreeniä, takaa, että kropasta tulee kiinteämpi ja ylimääräinen rasva kehosta karisee.

Amerikkalaistutkimuksessa paljastui, että salitreeniä harrastavien diettaajien kropat kuluttavat energiaa levossa enemmän kuin niiden laihduttajien, jotka harrastavat dieettinsä aikana ainoastaan aerobista treeniä tai eivät liiku lainkaan.

Yksi tutkimuksen asiantuntijoista, Gary Hunter, lisää, että tutkimus paljasti salilla kävijöiden muun arkiaktiivisuuden olevan myös huomattavasti suurempaa kuin muilla dieettaajilla.

- Kestävyyskuntoa harjoittaneet ihmiset näyttivät liikkuvan muita aktiivisemmin myös salin seinien ulkopuolella. Kävely paikasta toiseen oli heille helpompaa ja fyysinen aktiivisuus oli näiden ihmisten kohdalla merkittävämpää, Hunter toteaa.

Vaikka salilta kotiin tullessa kroppa huutaa lepoa, on kuitenkin loppupeleissä niin, että saliharjoittelu lisää arkiaktiivisuutta ja siten edesauttaa painonhallintaa. Rappusten nousulla, bussipysäkille kävelyllä ja roskien viemisellä on hämmästyttävän paljon merkitystä kokonaisenergian kulutukseen.

Jos siis tahdot saada senttejä vyötäröltäsi ja lisätä kulutustasi, on parasta jättää lenkkeily vähemmälle ja suunnatta lähimmälle punttisalille!

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat