Juotko juomasi mielelläsi tölkistä? Ei ehkä kannattaisi

18.12.2014 16:45 - Heli Thoren

Tuore tutkimus kannustaa välttämään tölkeistä ja muovipulloista nautittuja juomia.

Moni nauttii kylmän limsa, oluen tai vaikkapa energiajuoman mieluiten tölkistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ei ehkä kannattaisi. Tutkijat havaitsivat, että tölkkien materiaalissa on BPA-kemikaalia, jonka terveysvaikutuksia ei olla tarpeeksi tutkittu. Myös muovipullot sisältävät samaa kemikaalia.

BPA-kemikaali on tutkimuksissa liitetty esimerkiksi verenpaineongelmiin ja sydänsairauksiin. Etelä-Koressa tölkkien haitallisuutta testattiin niin, että kuudellekymmenelle yli 60 vuotiaalle juotettiin soijamaitoa - toislle tölkistä ja toisille lasipullosta. Tölkistä juomansa juoneiden virtsasta mitattiin lähes 1600 kertainen määrä haitallista kemikaalia lasipullosta juoneisiin verrattuna. 

Tutkijat muistuttavat, että tölkistä juominen ei sinällään aiheuta sydämen ongelmia, mutta heidän mukaansa tölkistä ei juomia tulisi säännöllisesti nauttia. Tutkijoiden mukaan jo kaksi tölkkijuomaa päivässä säännöllisesti nautittuina voivat aiheuttaa terveysongelmia. Sama pätee muovipullotettuihin juomiin.


Hiilihapollisten juomien aiheuttamia haittoja munuaisille on myös tutkittu. Lue, kuinka paljon on turvallista nauttia limsaa päivässä.


Lähde: Newser.com

Kilpailut

Uusimmat