Karista turha stressi elämästäsi: 5 keinoa arkeen

21.08.2014 10:52 - Heli Thoren

Voimme itse vaikuttaa stressitasoihimme. Muutamalla vinkillä voit tehdä elämästäsi levollisempaa ja onnellisempaa.

Kuluuko sinulla energiaa turhaan murehtimisiin ja stressaamiseen? Asiat, joihin emme voi vaikuttaa, ovat täysin turhia murheen paikkoja. Karista omasta arjestasi turha stressi ja tee samalla elämästäsi paljon parempaa:

1. Tunnista ensioireet

Kun alat stressata, tarkkaile itseäsi oman itsesi ulkopuolelta. Pohdi, mikä sai sinut stressaamaan. Älä anna stressin vain lyödä päälle, vaan tutki sen taustat huolella. Älä vain tunne stressin tunteita, vaan tarkkaile niitä kuin ulkopuolelta. Mindfullness-tekniikaksi kutsuttu tapa vaatii harjoittelua, mutta auttaa sinua sietämään painetta paremmin ja välttämään stressaamiseen sortumisen.

2. Harjoittele olemaan kiitollinen

Kun huomaat alkavasi stressaamaan, keskitä mielesi asioihin, joista voit olla kiitollinen. Ota pala paperia ja kirjoita sille kolme asiaa, joista olet kiitollinen juuri nyt. Voit kirjoittaa aivan pieniä ja arkisia asioita, kuten puhtaat lakanat sängyssä tai suurempia kiitollisuuden aiheita, kuten rakkat ystävät.

Laita lista näkyville ja katso sitä aika ajoin. Kun luet kohdat läpi, anna lämpimien tunteiden täyttää sinut stressin sijaan. Jatka kiitollisuutta herättävien asioiden listaamista mielessäsi päivittäin. Näin hyvät ja lämpimät ajatukset täyttävät sinut haastavampien mietteiden sijaan. Stressin sijaan täytä elämäsi myönteisillä ajatuksilla.

3. Irrota otteesi

Voit vastata omista ajatuksistasi ja ohjata niitä kiitollisiin mietteisiin. Se, mihin et voi vaikuttaa ovat tulevaisuus ja sen tapahtumat sekä toiset ihmiset. Muista: sinulla on kontrolli vain itseesi ja omiin ajatuksiisi. Et voi vaikuttaa siihen, mitä muut ajattelevat sinusta tai tekevät elämälleen. Kun ymmärrät tämän, stressin aiheet vähenevät dramaattisesti.

Päästä irti turhasta stressistä. Jos tietokoneen internet ei toimi, auton kytkin temppuilee tai ystäväsi siirtää tapaamistanne, älä alistu stressille. Hyväksy tilanne, anna sille huomiosi, mutta ymmärrä samalla: en voi vaikuttaa tähän. Kun päästät irti tarpeesta kontrolloida ympäristöäsi, seilaat arjessasi rauhassa ilman vastavirtaan hiki pinnassa soutamista.

4. Kävele stressi ulos

Jos sinulla on liian monta asiaa harteillasi, liiku. Liikunnan harrastaminen auttaa katkaisemaan kehon stressireaktion ja auttaa näin samalla mieltäkin rentoutumaan. Jo kävelylenkki auttaa vapauttamaan mielihyvähormoni endorfiinia, joka on hyvä vasta-aine stressille. Myös oman ajan otto lenkillä auttaa nollaamaan ajatuksia.

Kun alat tuntea stressiä, lähde liikkeelle. Jos stressi iskee työpaikalla, kävele vaikka ympäri toimistoa tai kipitä kahvipisteelle hakemaan kupillinen. Näin otat etäisyyttä tilanteeseen.

5. Hiljennä tahtia

Stressaaminen on usein seurausta siitä, että aikataulut paukkuvat ja päivät ovat täynnä ohjelmaa. Säätele arkeasi niin, että siihen jää myös välejä, jolloin voit levähtää ja tehdä jotain mukavaa. Itseen panostaminen ehkäisee stressin syntymistä ja sen pahenemista.

Voit rauhoittua aivan arkisissakin tilanteissa. Syö lounaasi rauhassa ja nauti ruuasta. Keskity kotimatkalla luonnon tuoksuihin, ääniin ja siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Pyri olemaan läsnä hetkessä. Näin elämä ei suhaa ohitsesi ilman, että ehdit siitä nauttimaan. Kun hiljennät ja pyrit arvostamaan jokaista hetkeä, stressi lievenee ja jopa katoaa.


Tiedätkö, mistä oireista tunnistat kärsiväsi stressistä? Lue niistä lisää täällä.


Lähde: Dumblittleman.com

Kilpailut

Uusimmat