Käsien lämmittely ja itsensä halaaminen - 7 erikoista keinoa, jotka helpottavat nopeasti stressiä

19.11.2014 20:45 - Reetta Haverinen

Lomamatka etelään tai viikon mittainen joogaretriitti ei ole aina mahdollista, vaikka kroppa sitä kipeästi vaatisi. Onneksi ahdistunutta ja stressaantunutta oloa voi helpottaa myös muilla keinoilla.

Stressiä ja ahdistusta voi helpottaa yllättävän arkisilla teoilla. Nämä helpot stressin torjuntakeinot saavat kortisolitasosi laskemaan. Kokeile ja hämmästy!

Hymyile

Wisconsin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että Botoxia kasvoihinsa ottaneet ihmiset olivat vähemmän kiukkuisia, koska he eivät osanneet enää ilmaista suuttumustaan normaalin tavoin. Joten vaikka päivä tuntuisi kuinka huonolta hyvänsä, voi teennäinenkin hymyily helpottaa oloa kummasti!

Pidä kätesi lämpiminä

Hermostomme ohjaa veren virtaamaan kehomme suurimpiin lihaksiin, kun tunnemme pelkoa tai ahdistusta. Muinaisina aikoina tämä reaktio valmisti kroppaamme uhkaavia vaaroja ja taistelutilanteita varten. Nykyisin stressi ja ahdistus eivät yleensä kieli lähistöllä uhkaavasta pedosta tai vihollisesta, vaikka ihmiskeho reagoikin tunteisiin samalla tavoin kuin tuhansia vuosia sitten. Ääreisverenkierron herättely, kuten käsien lämmittely, viestii hermostolle, ettei syytä stressiin ole.

Tee hyvää

Muutaman euron pudottaminen keräyslippaaseen parantaa oloa enemmän kuin herkkujen tai lohtulahjojen ostaminen. Anna siis mieluummin muutama kolikko hyväntekeväisyyteen, kuin ostat sillä purkillisen Ben&Jerry's -jäätelöä.

Syö täysjyvää

Vaikka stressaantuneena mielesi tekee napsia irtokarkkeja, ei mielihaluille kannata antaa valtaa. Nauti sen sijaan täysjyvästä valmistettu välipalapatukka tai vaikkapa kulhollinen vähäsokerisia täysjyvämuroja. Verensokerisi nousee maltillisesti ja pysyy tasaisena pidempään, toisin kuin sokeristen herkkujen jälkeen.

Halaa

Usko tai älä, mutta jopa itsensä halaaminen saa verenpaineen laskemaan ja stressin helpottamaan hetkeksi. Kierrä siis käsivartesi ympärillesi ja rutista!

Keskity uloshengitykseen

Syvään hengittäminen on monille tuttu tapa rentoutua. Uloshengitykseen keskittyminen on rauhoittumisen kannalta kaikkein oleellisinta. Hengitä kolme kertaa syvään ja keskity tekemään uloshengityksistä erityisen pitkiä ja rauhallisia.

Liiku

Jopa kahden minuutin kyykkyjumppa tai paikallaan juoksu voi tehdä olosi paremmaksi. Verenkierto vilkastuu ja hyvänolon hormonit lähtevät liikkeelle. Nosta siis peppu ylös tuolista ja anna taukojumpan viedä huolet mennessään!

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat