Keskenmenon jälkeen: Näin pääset yli surusta

23.09.2014 14:30 - Susanna Karttunen

Raskauden loppumisen kokeneet naiset eivät usein ymmärrä, miten asiaa tulisi surra. He eivät ehkä myöskään tiedä, miten asiasta puhuisi toisille. Lue, miten menetystä kannattaisi käsitellä.

Keskenmeno voi olla naiselle todella rankka kokemus. Joskus voi tuntua, etteivät ulkopuoliset ymmärrä raskauden loppumisen tuomaa surua, sillä kukaan ei koskaan nähnyt lasta. Naiselle itselleen menetys on kuitenkin täysin tosi.

Ajan mittaa surusta voi onneksi päästä yli. Familyshare-sivusto kokosi vinkkejä suruprosessiin:

Älä syytä itseäsi

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Muista, että keskenmenot ovat yllättävän yleisiä, etkä olisi voinut estää sitä tekemällä jotain toisin. Kun yrität olla syyttämättä itseäsi liikaa, huomaat ajanmittaa, ettei ole mitään perustetta syyttää itseäsi.

Anna itsesi surra

Saattaa tuntua kummalta surra, kun et koskaan tuntenut lasta. Et tiennyt hänen sukupuoltaan tai tiennyt, miltä hän olisi tullut näyttämään.

Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä. Lapsi oli sinulle tosi. Viivytät vain suruprosessiasi, jos vähättelet tunteitasi. Anna itsellesi lupa itkeä ja olla onneton vähän aikaa. Uskalla surra kaikkea, mikä sinua tilanteessa harmittaa. Lopulta tulee aika, jolloin olet valmis siirtymään eteenpäin.

Kirjoita ajatuksesi ylös

Jotkut keskenmenon saaneet naiset ovat sanoneet, että heitä helpottaa ajatusten kirjoittaminen ylös paperille. Tämä voi helpottaa etenkin, jos sinulla ei ole ketään kenelle puhua asiasta.

Kirjoittaessasi ajatuksiasi pystyt hahmottamaan asiat konkreettisempina ja analysoimaan omaa suruprosessiasi.

Jos haluat, voit myös kirjoittaa menettämällesi vauvalle kirjeen. Voit halutessasi polttaa kirjeen, laittaa tuhkat pulloon ja heittää sen mereen. Näin saat mahdollisuuden sanoa hyvästit.

Puhu

Kun olet valmis, voi keskusteleminen asiasta jonkun läheisen ihmisen kanssa auttaa. Tämä henkilö voi olla miehesi, läheinen ystäväsi tai vaikka äitisi. Joskus voi auttaa, kun tietää muidenkin ihmisten tietävän, että lapsesi oli joskus olemassa.

Vietä aikaa yksin

Kun vanhemmat menettävät lapsensa, ihmiset ymmärtävät, että he haluavat viettää vähän aikaa omissa oloissaan. Keskenmenon aiheuttamaan suruun ei aina osata suhtautua samoin.

Vetäydy rauhassa omiin oloihisi ja tee asioita, jotka rentouttavat sinua. Ehdit tavata tuttujasi sitten, kun jaksat.

Jos uskot jo olevasi valmis uuteen raskauteen, uutisoimme aiemmin keinoista, joilla parannat mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Familyshare

Kilpailut

Uusimmat