Korkokengistä kannattaa pitää taukoa: Jaloistasi tulee pidemmät, selkävaivat loppuvat

28.08.2015 11:45 - Eeva Rajala

Juoksijan polvi -vaivakin saattaa lähteä sillä, että vähennät korkokengillä kävelyä.

Naisen ei ole tarkoitettu kävelevän ainoastaan korkokengillä. On hyvä pitää taukoa koroista, sillä ne aiheuttavat keholla kaikenlaista hallaa.

Jokaisen naisen elämässä tulee eteen hetki, kun nainen miettii, onko korkokenkien käyttämisessä mitään järkeä: Varpaat sattuvat, vaivaisenluu herjaa, selkää kolottaa ja pohkeisiin tulee kramppeja. Naiset kärsivät täysin vapaaehtoisesti, jotta saavat muutaman sentin lisäpituutta ja jotta sääret ja takamus näyttäisivät jotenkin paremmilta. Vaivoista kärsitään, sillä uskotaan, että se on sen arvoista.

Women's Health -lehti listasi asioita, mitä tapahtuu, kun nainen vaihtaa korkokengät tasapohjaisiin kenkiin:

Jaloista tulee pidemmät

Korkokengät saavat jalkasi näyttämään pidemmiltä, mutta niistä tauon pitäminen tekee jalkasi pidemmiksi. Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllisesti korkokenkiä käyttävät kävelivät lyhemmillä askelilla, mutta samalla heillä oli lyhemmät pohjelihakset. Tämä johtuu siitä, että korkokenkiä käyttävät ovat tottuneet kävelemään jalka ojennettuna.

Venyttely, vaahtomuovirullan käyttö ja käveleminen jalkaa tukevilla kengillä auttaa pohkeita saamaan entisen pituutensa takaisin.

Selkävaivat häviävät

Korkokengät voivat saada takamuksen näyttämään paremmalta. Syynä on se, että ne muuttavat lantion asentoa ja pakottavat takamuksen taaksepäin. Tämä aiheuttaa painetta lannerangalle sekä lannerankaa tukeville lihaksille.

Jotkut korkokenkiä käyttävät naiset voivat saada spondylolisteesin eli nikamasiirtymän, mistä voi syntyä kipua ja hermovaurioita. Kun korkokenkiä ei enää käytä, selkäranka palautuu automaattisesti asianmukaiseen asentoonsa, vähentää alaselän painetta ja vähentää kipuja.

Kantapäät voivat kipeytyä

Korkokenkien käyttäminen ei pelkästään lyhennä pohjelihaksia, se lyhentää myös akillesjänteitä. Kun korkokengät vaihdetaan yhtäkkiä tasapohjaisiin kenkiin, se lisää jo valmiiksi liian kireiden jänteiden kireyttä. Tästä voi aiheutua muun muassa kantapääkipuja. Jänteet palautuvat hiljalleen normaaliin pituuksiinsa, mutta siinä voi kestää päivistä ja viikoista jopa kuukausiin riippuen siitä, miten ahkerasti on aiemmin käyttänyt korkokenkiä.

Juoksijan polvi -vaiva katoaa

Korkokenkiä käytettäessä asento muuttuu niin, ettei tasapainon keskipiste ole siinä, missä pitäisi. Tämä lisää kireyttä polvien jänteissä ja nivelsiteissä. Juoksemisen lopettaminen ei siis välttämättä olekaan juoksija polvi -vaivan selättämisessä se ainoa oikea ratkaisu.

Tasapaino paranee

Korkokenkiä käyttävien tasapaino näyttää oleva huonompi kuin niillä, jotka eivät käytä korkokenkiä, jopa niinä päivinä, jolloin korkokenkien käyttäjä kävelisikin tasapohjallisilla hetken. Tänä vuonna tehdyn eteläkorealaistutkimuksen mukaan jo muutaman vuoden säännöllinen korkokenkien käyttäminen aiheuttaa epätasapainoa nilkan eri puolten lihaksissa. Tämä johtaa nilkan epätasapainoon ja jopa dramaattiseen tasapainon huononemiseen.

Tasapohjaisten kenkien käyttäminen harjoittaa nilkan lihaksia toimimaan luonnollisesti ja samalla tasapaino paranee.


Lue myös: Käytätkö kesäisin pelkkiä flipfloppeja? Seuraukset voivat olla järkyttävät

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat