Kun edessä on leikkaus: Valmistautumalla oikein kehosi toipuu nopeammin

22.07.2014 15:51 - Susanna Karttunen

Keho toipuu nopeammin leikkauksen jälkeen, kun tekee tiettyjä valmisteluja ennen sairaalareissua.

Jos olet menossa sairaalaan operaatiota varten, kannattaa tehdä seuraavia valmisteluja, jotta toipuisit nopeammin.

Käy hammaslääkärissä

Hammaslääkärissä kannattaa käydä noin kuukautta ennen sairaalareissua. Vaikka nukutuslääkäri on aina erittäin huolellinen letkua suuhun asettaessaan, voi toimenpide joskus aiheuttaa vaurioituneen hampaan lohkeamisen.

Tarkista lääkityksesi

Jotkut ottavat pieniä määriä aspiriinia ehkäistäkseen aivohalvauksia ja sydänkohtauksia, sillä se ohentaa veren koostumusta. Leikkauksessa tästä voi olla kuitenkin haittaa haavan vuotaessa. Lääkärin kanssa kannattaa puhua etukäteen mahdollisen lääkityksen muuttamisesta. Myös diabeetikoiden kannattaa puhua lääkärin kanssa. Sairaalalle tulee ilmoittaa lääkityksestä ja allergioista.

Nuku selälläsi

On hyvä harjoitella selällään nukkumista kuukauden ajan ennen leikkausta.

Syö paljon proteiinituotteita

Ennen ja jälkeen leikkauksen kannattaa syödä paljon proteiinia sisältäviä ruokia, sillä leikkaushaavojen parantuminen vie paljon kehon proteiinivaroja. Proteiinin syöminen auttaa haavoja paranemaan nopeammin.

Lopeta tupakointi, edes päivää ennen

Tupakoitsijan keuhkoihin kertyy enemmän limaa kuin muilla ihmisillä, minkä vuoksi he joutuvat yskimään enemmän. Leikkauksen jälkeen yskiminen voi olla kivuliasta. Tupakointi olisi hyvä lopettaa muutama kuukausi etukäteen, mutta päivääkin ennen lopettaminen auttaa.

Hengitä syvään

Leikkauksen aikana sinut saatetaan laittaa hengityskoneeseen, mikä vaikuttaa keuhkojesi toimintaan jälkeenpäin. Ennen leikkausta kannattaa tehdä hengitysharjoituksia päivittäin. Kerran tunnissa tulee hengittää kolme kertaa syvään, huokaista ja yskiä. Myös laulamisella on samanlaisia vaikutuksia.

Leikkaa kyntesi

Viikkoina ennen sairaalaan menoa kannattaa välttää sairaita ihmisiä, jotta immuunijärjestelmäsi pysyisi mahdollisimman vahvana. Kynnet on hyvä leikata, jotta niiden alle kertyisi mahdollisimman vähän bakteereja. Muista myös käyttää käsidesinfiointiaineita.

Liiku

On hyvä, että keho on hyvässä kunnossa leikkauksessa. Sen jälkeen pitää lepäillä, joten liikunta jää silloin vähemmälle. Kannattaa siis liikkua ennen leikkausta.

Älä leiki sankaria

Etenkin miehet yrittävät olla ottamatta tarjottavia särkylääkkeitä leikkauksen jälkeen, mutta särkylääkkeiden ottaminen edistää paranemista. Kun ei ole kivuissa, voi liikkua enemmän ja keho paranee nopeammin.

Älä laihduta

Keho tarvitsee ravintoa parantuakseen, joten dieetit kannattaa jättää myöhemmäksi. Älä ole syömättä ennen leikkausta pidempää aikaa, kuin mitä lääkäri on määrännyt.

Ota tuttuja esineitä mukaan sairaalaan

Ihmisiä ahdistaa usein sairaaloissa. Stressiä helpottaa se, että ympärillä on tuttuja tavaroita, jotka saavat olon tuntumaan kotoisalta.

Vaadi hyvää palvelua

Joskus sairaalan desinfiointiaine saattaa olla loppu, mikä ei ole hyväksyttävää. Tällöin voit sanoa asiasta henkilökunnalle. Puhu rohkeasti myös muista asioista, jotka vaivaavat sinua.

Uutisoimme aiemmin ruoka-aineista, jotka parantavat vastustuskykyä. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat