Laihduttajat huomio: Asiantuntijat selvittivät millainen on täydellinen lounas

28.10.2014 13:00 - Susanna Karttunen

Asiantuntijoiden kokomien vinkkien avulla painoaan tarkkaileva voi rakentaa ateriansa juuri oikeanlaiseksi.

Mikäli tarkkailet painoasi, piipahtaminen ravintolassa lounastauolla ei välttämättä ole järkevin vaihtoehto. Parasta olisi nimittäin koota ruoka-annoksensa kokonaan itse, jolloin voit vaikuttaa sen koostumukseen. Asiantuntijat kokosivat ohjeet täydelliseen lounaaseen.

Kalorit

Jos yrität pudottaa painoa, lounaassa tulisi olla noin 400-450 kilokaloria. Jos urheilet paljon, tähtää lähemmäksi 500 kaloria.

Proteiini

Ateriassa tulisi olla 20-30 grammaa proteiinia, mikä on noin 17-25 prosenttia lounaan kaloreista. Kun lounaalla saa tarpeeksi proteiinia, jaksaa iltapäivän paremmin sortumatta makeisiin välipaloihin.

Kuitu

Yritä sisällyttää lounaaseesi vähintään kahdeksan grammaa kuitua, joka on 30 prosenttia päivittäin suositellusta 25 grammasta. Kuitua saa esimerkiksi täysjyväviljasta, monista vihanneksista ja hedelmistä sekä pähkinöistä ja siemenistä.

Hiilihydraatit

Vastoin suosittuja karppausintoiluja, lounaalla pitäisi nauttia myös hiilihydraatteja. Ne antavat keholle ja aivoille energiaa, joten niistä luopuminen saa aikaan velton olon. Sisällytä ateriaasi 50-65 grammaa hiilihydraatteja, joita saat parhaiten kuidun tapaan täysjyväviljasta, vihanneksista ja hedelmistä.

Sokeri

Terveellisessä lounasateriassa tulisi olla enintään neljä grammaa sokeria. Jos kuitenkin syöt luonnollista sokeria, jota on esimerkiksi hedelmissä, voi määrä olla lähemmäs 20 grammaa. Lue ruokien tuoteselosteita, sillä sokeria on lisätty yllättäviinkin valmisteisiin.

Rasva

Lounaassasi saisi olla 13-18 grammaa terveellisiä rasvoja, joka on 30-35 prosenttia lounaan kokonaiskaloreista. Terveellisiä rasvoja saa pähkinöistä, siemenistä, öljyistä, avokadosta ja oliiveista.


Lue aiemmasta artikkelistamme täydelliset ajat lounaan ja muiden päivän aterioiden syömiseen.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat