Läpimurto HIV-lääkkeen keksimisessä? Tutkijat toiveikkaina

30.08.2014 19:15 - Eeva Rajala

Uuden havainnon jälkeen ollaan jälleen askeleen lähempänä HIV-lääkkeen keksimistä.

Lääketieteellisen Cell-lehden mukaan kolmen lääkkeen yhdistelmä tuhosi piilossa olleen HIV-tautisolut hiirikokeissa. Vaikka koe suoritettiin hiirillä, professori Sharon Lewin uskoo, että kyseessä on merkittävä askel HIV-lääketutkimuksessa.

Kun ihminen saa HIV-tartunnan, jotkut virussolut menevät niin sanotusti piiloon kaivautuen DNA:han niin, ettei kehon immuunijärjestelmä havaitse niitä. Tätä kutsutaan niin sanotuksi HIV-viiveeksi. Nämä virukset jatkavat olemassaoloaan, vaikka potilasta lääkittäisiin.

Tutkijat käyttivät hiirikokeissa niin sanottua "järkytä ja tapa" -lähestymistä, jotta piilossa olevat tai latenttivirukset saataisiin näkyviin. He käyttivät hiiren lääkityksessä kolmea eri lääkettä. Yli puolet eli 57 prosenttia HIV-tartutetuista hiiristä pääsivät remissiovaiheeseen eli taudin eteneminen pysähtyi.

- Koe todisti, että lääkkeiden yhdistelmä, joka aktivoi virukset vasta-aineiden kanssa, voi johtaa remissioon - ainakin keinotekoisesti tartutetun hiiren mallissa, Lewin kertoo.

Professori David Cooper Kirby-instituutista sanoo, että vaikka hiirikokeista saatiin hyviä tuloksia, niitä on voi täysin suoraan yleistää niin, että tulokset olisivat samanlaisia ihmisillä.

- Hiiriä hoidettiin päivää, paria myöhemmin kuin olivat saaneet tartunnan. Tilanne ei ole sama maailmanlaajuisesti. Ihmiset eivät yleensä tiedä tartunnasta noin pian, Cooper sanoo.

Lähde: Iflscience

Kilpailut

Uusimmat