Miksi addiktioita pidetään aina pahoina? Tunnista positiivinen riippuvuus

20.11.2014 22:15 - Senni Loikala

Ihmiset huolestuvat välillä aivan turhaan. Onneksi on olemassa myös positiivisia addiktioita, jotka tekevät elämästä intohimoista.

Kaikki suhtautuvat johonkin intohimoisesti. Yksi omistaa sata paria kenkiä, toisen on päästävä yhtenään salille ja kolmas kerää kaikki maasta löytämänsä vauvojen tutit, ihan huvikseen. 

"Addiktio" yhdistetään sanana lähes aina negatiivisiin asioihin. Saatamme unohtaa, että on olemassa myös positiivisia addiktioita. Jos sinun intohimon kohteesi täyttää seuraavat tuntomerkit, on kyseessä myönteinen riippuvuus.

1. Addiktio ei herätä sinussa suurta kilpailuviettiä.

2. Sinulle riittää, että vietät kyseisen asian parissa noin tunnin päivässä.

3. Hyppääminen riippuvuuden pariin on vaivatonta, eikä vaadi suurta henkistä ponnistelua tai valmistautumista.

4. Pystyt toteuttamaan tervettä addiktiotasi yksin tai epäsäännöllisesti muiden seurassa. Addiktiosi ei kuitenkaan saa olla riippuvainen muista ihmisistä.

5. Tiedät, että intohimon kohteesta on sinulle hyötyä. Se voi liittyä parempaan fyysiseen kuntoon tai saatat saada siitä tärkeää henkistä tai hengellistä ravintoa.

6. Olet ainoa, joka määrittää addiktiostasi saamasi edistykset tai saavutukset. Kukaan ei piiskaa sinua riippuvuutesi pariin, tai pidä kirjaa edistymisestäsi.

7. Pystyt toteuttamaan addiktiotasi ilman, että kritisoit itse itseäsi. Jos rinnassasi pistää syyllisyys, pelko tai jokin muu negatiivinen tunne, joka johtuu riippuvuudesta, ei se silloin välttämättä ole sinulle hyväksi. Muussa tapauksessa, anna palaa vain!

Seuraava artikkeli: Pakko mennä lenkille tai käydä netissä? Tunnista riippuvuuden oireet

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat