Olisitko uskonut? Homehtunut ruoka on usein vielä syömäkelpoista

24.10.2014 19:22 - Susanna Karttunen

Tiettyjä ruokia ei tarvitse heittää roskiin, jos niistä poistaa homeisen osan. Toisia taas ei saa syödä ollenkaan, jos niistä löytää yhdenkin homepilkun.

Monet heittävät roskiin aivan turhaan syömäkelpoista ruokaa. Täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä tietynlaiset ruoat aiheuttavat mahakipuja, vaikka niistä poistaisikin homeen. Alle on koottu hyvät ohjeet:

Homeen voi leikata pois

Leipä

Jos leivässä on vain vähän valkoista ja sinistä hometta, voi kyseisen kohdan leikata pois ja syödä loput. Home leviää kuitenkin helposti leivän koloissa, joten leivästä kannattaa poistaa myös muutaman senttimetrin paksuinen osa homeen ympäriltä.

Jos leivässä on oransseja, keltaisia tai mustia homeläikkiä, tulee se heittää kokonaan pois.

Hillo

Hillot säilyvät perinteisesti hyvin, mutta vähäsokerisuus nykyajan hilloissa tekee niistä myös helpommin homehtuvia. Hillon voi kuitenkin syödä, jos lusikoi pois homeen ja pari senttiä hilloa sen ympäriltä.

Kova juusto

Juusto on niin tiivistä, ettei home pääse helposti leviämään siinä. Siksi kovaa juustoa on turvallista syödä, kun homeisen kohdan ja senttimetrin sen alta leikkaa pois.

Hedelmät

Hedelmien happamuus estää haitallisten bakteerien leviämisen, joten useimpia niistä voi syödä turvallisesti sen jälkeen, kun on poistanut homeisen kohdan. Omenat kannattaa kuitenkin heittää kokonaan pois.

Ei saa syödä ollenkaan

Tiettyjä ruokia ei saa syödä ollenkaan, jos niissä on vähänkin hometta. Tällaisia ruokia ovat pehmeät juustot, kuten brie ja mozarella, nahkeaksi tulleet vihannekset, pähkinät ja siemenet sekä liha.

Uutisoimme aiemmin Eviran koonnen listan luonnonvaraisista syötävistä kasveista. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat