"Olet ansainnut herkutteluhetken" - ruokailumyytit todistettiin perättömiksi

20.11.2014 09:45 - Senni Loikala

Terveydestään kiinnostuneiden kannattaa tietää ruokailumyyteistä, joihin ei kannata sokeasti uskoa.

Myytti 1: Välipalat ovat pahasta

Välipaloja ei välttämättä kannata pistää pannaan, sillä myös ne voivat olla terveellisiä. Niiden avulla pystyy helposti pitämään verensokerinsa tasaisena ja välttämään näin sudennälän aterioiden välillä.

- Nyrkkisääntöni on, etten ole neljää tuntia pidempää syömättä mitään, olipa se sitten ateria tai välipala, sanoo ravintoterapeutti Constance Brown-Riggs.

Voit halutessasi pienentää hieman aterioidesi kokoa ja syödä päivittäin yhdestä kahteen välipalaa. Niiden kalorimäärien voi olla hyvä pysyä 100-200 kalorissa. Pähkinät, hedelmät, jugurtti ja dipattavat vihannekset ovat hyviä vaihtoehtoja.

Myytti 2: Lautanen pitää syödä tyhjäksi

Sen sijaan kannattaa tarkkailla kylläisyyttään: syötkö yhä nälkään vai pelkästään siksi, että pyrit saamaan lautasen tyhjäksi? Brown-Riggs suosittelee tunnistamaan hetken, jolloin ei enää tarvitse lisää ruokaa nälkäänsä.

Jos olet ravintolassa ja tiedät annosten olevan suuria, voit pyytää jo etukäteen puolet mukaan otettavaan laatikkoon ja puolet nyt syötäväksi.

Myytti 3: Ennen treeniä ei kannata syödä

Ravitsemusasiantuntija Natalie Muthin mukaan voit saada treeneistä parhaat tehot irti, kun syöt 30-60 minuuttia ennen urheilun aloittamista.

Nauti runsaasti hiilihydraattista ja proteiinipitoista, mutta vähän kuituja sisältävää välipalaa. Myslipatukka, paahtoleipä maapähkinävoilla tai hedelmä muutaman pähkinän kera ovat hyviä vaihtoehtoja.

Myytti 4: Nopeasti nyt!

Monet ovat joutuneet hoputetuiksi ruokapöydässä. Kiireessä syömisestä ei kannata ottaa tapaa. Aivoilla kestää 20 minuuttia rekisteröidä kylläisyyden tunne.

- Jos syöt liian nopeasti, voit vetää huiviin paljon ruokaa 20 minuutissa ja olosi on sen jälkeen ähky, sanoo Brown-Riggs.

Pikasyömisen sijaan pidä taukoja syödessäsi ja laske välillä ruokailuvälineet kokonaan alas. Näin pelaat aikaa, ja nautit ruoasta enemmän.

Myytti 5: Olet ansainnut herkutteluhetken

Ravintoterapeutin mukaan herkkuja ei saisi koskaan ansaita. Ne saavat aikaan sen, ettemme jatkossakaan välttämättä syö nälkäämme, vaan saavutuksiemme tähden.

- On mahtavaa palkita itseään, mutta ei ruoalla. Miten olisi elokuva, manikyyri tai ystävien kanssa vietettyä aikaa? Pian huomaat, ettei sinun täydy syödä vain, koska ansaitset jotakin, Brown-Riggs ehdottaa.

Seuraava artikkeli: Sokeri tekee lapsesta ylivilkkaan ja 3 muuta perätöntä myyttiä

Lähde: WebMD

Kilpailut

Uusimmat