Suonikohjuja tulee helpommin, jos istuu jalat ristissä - katso myytit ja faktat yleisestä vaivasta

10.09.2014 09:15 - Laura Sulkava

Suonikohjuista kärsii, jossain vaiheessa elämäänsä, lähes puolet ihmisistä. Tietoisuus vaiavsta on kuitenkin retuperällä.

Suonikohjujen ympärillä pyörii useita myyttejä, jotka eivät ole tosia. Verisuonten asiantuntija ja professori Mark Whiteley kertoo totuuden yleisimmistä harhaluuloista.

Jalat ristissä istuminen aiheuttaa suonikohjuja

Whiteleyn mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että jalat ristissä istuminen vaikuttaisi suonikohjujen syntymiseen tai pahentaisi jo syntyneitä kohjuja. Taustalla piilevä syy on geneettinen eli tulee vanhemmiltasi.

Vanhat ja ylipainoiset ihmiset kärsivät suonikohjuista

Professori painottaa, että suurin syy suonikohjuihin ovat geenisi, joten ylipaino ei ole aiheuttaja. Vaiva voi ilmentyä elämänvaiheesta riippumatta, mutta kuten useimmat terveydelliset ongelmat, suonikohjutkin ovat yleisempiä vanhemmilla ihmisillä. .

Suonikohjut ovat kosmeettinen virhe eivätkä kaipaa hoitoa

Totuus on, Whiteleyn mukaan, että jos suonikohjuja ei hoideta asianmukaisesti, ne pahenevat. Lopputuloksena voi olla veritulppa, ihovaivoja tai säärihaavoja. Harmittomankin näköinen suonikohju kannattaa käydä näyttämässä lääkärillä, koska se voi olla merkki laskimo-ongelmista.

Raskaus aiheuttaa suonikohjuja

Raskaus ei itsessään aiheuta suonikohjuja, kertoo professori. Kuitenkin ne ihmiset, joilla on taipumusta kärsiä vaivasta, saattavat saada kohjuja raskauden aikana. Eli raskaus saattaa pahentaa suonikohjuja ja tuoda ne pintaan.

Suonikohjut kannattaa tarkistuttaa erikoislääkärillä ja hoitaa asianmukaisesti alusta lähtien. Jos suvussa kärsitään vaivasta, itsellä voi olla taipumus niihin.

Jalat ristissä istuminen ei aiheuta suonikohjuja, mutta istuminen yleisesti on terveydelle haitallista. Katso aikaisemmin kirjoittamamme juttu tästä

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat