Suuret päätökset kannattaa tehdä aamuisin - tiede selittää, miksi

17.10.2014 10:14 - Susanna Karttunen

Valintojen teko on välillä vaikeaa ihan jokaiselle. Onneksi on olemassa konsteja, joiden avulla ratkaisun tekeminen on helpompaa.  

Elämän suurissa käännekohdissa päätöksenteko voi tuntua mahdottomalta, mutta monille myös pienemmät valinnat aiheuttavat jatkuvasti stressiä. Jokaisen on kuitenkin mahdollsita oppia paremmaksi päätöksentekijäksi.

Shape-lehden kokoamat vinkit auttavat sinua selviytymään eteen tulevista valinnoista vähän helpommin.

Älä mieti liikaa

Päätöksentekijöitä on kahdenlaisia: toiset käyttävät paljon aikaa eri vaihtoehtojen punnitsemiseen, toiset taas tekevät valintansa näppituntumalta. Molemmat tavat voivat olla yhtä hyviä, mutta tutkijoiden mukaan he, jotka tekevät päätökset sydäntään kuunnellen, ovat tyytyväisempiä valintaansa.

Tee suuret päätökset aamuisin

Tutkimusten mukaan jokainen päivän mittaa tekemäsi päätös, vaatevalinnoista lounaspaikan valintaan, vähentää henkistä energiaasi. Tällöin monen pienen päätöksen jälkeen harkintakykysi heikentyy. Siksi olisikin viisasta tehdä tärkeimmät valinnat aamulla.

Kuvittele päättäväsi toisen puolesta

Hankalan pulman kohdatessasi yritä ajatella asiaa objektiivisesti. Jos ystäväsi olisi samankaltaisessa tilanteessa ja kysyisi sinulta neuvoa, mitä sanoisit? Tutkijoiden mukaan ihmiset tekevät vähemmän viisaita valintoja, kun asia on heille henkilökohtainen.

Lisää ohjeita päätöksen tekoon voit lukea aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat