Syy itikanpistoksille voi löytyä miehistä: Miksi hyttynen pistää ja ihosi paisuu ja kutiaa?

28.07.2014 21:15 - Susanna Karttunen

Oletko miettinyt, mitä kehossasi tapahtuu itikan pistäessä? Kerromme, mitä kehossasi tapahtuu ennen ja jälkeen piston.

Harva tietää, mitä kehossa tarkalleen tapahtuu itikanpiston yhteydessä. Women's Health -lehti kokosi yksityiskohtaisen selityksen.

Ennen pistämistä

Kehosi lämpö ja ulos hengittämäsi hiilidioksidi houkuttelevat hyttysiä ja muita pistäviä hyönteisiä luoksesi jopa 45 metrin päästä. Jos oleskelet mahdollisen miesystäväsi tai isäsi lähellä, saattavat itikat pistää sinua helpommin. Miehet vapauttavat enemmän lämpöä ja hiilidioksidia, mikä houkuttelee itikoita paikalle. Miehillä on kuitenkin usein paksumpi iho, jolloin hyttyset siirtyvät sinun ihollesi.

Pistämisen aikana

Hyönteinen laskeutuu ihollesi ja etsii kohdan, jossa iho on ohutta ja joka on mieluiten lähellä verisuonta. Hyttynen erittää ihosi alle puuduttavaa sylkeä ennen kuin imee veren. Kun tunnet piston, hyttynen on jo hoitanut hommansa.

Pari minuuttia myöhemmin

Kehosi tunnistaa hyttysen ihosi alle erittämän syljen. Vastareaktiona veren valkosolut tulevat paikalle hävittämään sitä. Kyseinen prosessi aiheuttaa kutinaa ja paisumista. Älä raavi pistokohtaa, koska se vain pahentaa tilannetta.

Parin tunnin jälkeen

Hyttysen sylki voi pysyä ihon alla tunteja. Nyt siitä kannattaa vain olla välittämättä. Monet kutinaan auttavat lääkkeet eivät ole kovinkaan tehokkaita.

Seuraavana aamuna

Reaktiot itikan pistokseen vaihtelevat. Joillakin kutina on loppunut jo seuraavana aamuna, vaikka pistokohta voi olla vielä tulehtunut. Jos pistokohta on pahannäköinen, voit ottaa helpotukseksi antihistamiinia ja lievittää kipua jääpalalla.

Pari päivää myöhemmin

Valkosolusi ovat luultavasti tähän mennessä tehneet työnsä, ja pistokohta on jo melko hyvin parantunut. Kestää vielä muutaman päivän, että turvotus on kokonaan lähtenyt.

Uutisoimme aiemmin siitä, miksi hyttyset pistävät joitain enemmän kuin toisia. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat