Tunnistatko näistä itsesi? 7 yllättävää merkkiä, joista tiedät olevasi stressaantunut

20.05.2015 21:45 - Tiina Svensk

Stressi vaikuttaa koko kehomme toimintaan, mutta onneksi tiettyjen vitamiinien ja mineraalien lisääminen ruokavalioon voi helpottaa sekä kehon olotilaa että mielen vireyttä.

Kun keho on pitkään stressaantuneessa tilassa, se automaattisesti palauttaa toimintansa normaaliksi. Sen vuoksi stressin lisääntyessä myös tiettyjen vitamiinien ja mineraalien tarve kasvaa, kun elimistömme käyttää niitä enemmän.

Joskus pitkittynyttä stressiä voi olla vaikea tunnistaa, mutta onneksi kehomme viestii meille selkeästi haitallisesta tilanteesta. Esimerkiksi seuraavat merkit voivat kieliä pitkittyneestä stressistä. Onneksi vitamiinit ja mineraalit voivat helpottaa oloa hyvinkin nopeasti.

Halkeilevat suupielet

Mikä aiheuttaa: B6-vitamiinin puutos

B-vitamiinit ovat tärkeitä hermostomme toiminnalle sekä serotoniinin ja dopamiinin tuotannolle. Jos kehosi on pitkään stressaantuneessa tilassa, hormonituotanto ja hermoston toiminta saattaa häiriintyä. B6-vitamiinin saannista huolehtiminen elvyttää hormonien toimintaa - ja parantaa myös mielialaasi.

Hampaiden narskuttelu

Mikä aiheuttaa: B5-vitamiinin puutos

Hampaiden narskuttelu johtuu usein kasvojen kiristyneistä lihaksista, jotka jatkunut stressi jännittää. Kasvon seudun kiristyneet lihakset pitävät myös aivot jännittyneessä tilassa. Ongelma yhdistetään usein sekä valmiuteen kohdata haasteita että B5-vitamiinitasojen romahtamiseen. B5-vitamiini on hyväksi hermoston toiminnalle, ja se lisää rauhantunnetta kehossa.

Valkeat täplät kynsissä

Mikä aiheuttaa: Sinkin tarve

Sinkki on hyvän ihon salaisuus, mutta se yhdistetään myös insuliinin ja sukupuolihormonien kehitykseen. Stressatessa keho tarvitsee enemmän sinkkiä kuin normaalisti ja sen vuoksi stressaavat ajanjaksot näkyvät usein myös kynsissämme. Sinkki vaikuttaa myös palautumiseen, ja ravintolisän käyttöä kannattaa harkita kiireisten ja stressaavien ajanjaksojen aikana.

Ummetus tai löysä vatsa

Mikä aiheuttaa: Magnesiumin tarve

Stressatessa kehomme käyttää enemmän magnesiumia, sillä se on mineraali, joka rauhoittaa ja rentouttaa lihaksistoa ja aivoja. Magnesiumin puute ilmenee usein lihasten kipeytymisenä, unettomuutena, alakuloisuutena - ja ruuansulatusongelmina. Magnesiumlisän ottaminen saattaa helpottaa ruuansulatusongelmia ja helpottaa samalla stressaantunutta olotilaa.

Verestävät ikenet

Mikä aiheuttaa: C-vitamiinin puute

C-vitamiini on antioksidantti, joka kehittää stressiä lievittäviä hormoneja kehossamme. Vitamiini reagoi myös nopeasti stressiin, ja sen vuoksi vuotavat tai haavautuneet ikenet ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä vitamiinin lisääntyneestä tarpeesta. Stressi aiheuttaa myös jatkuvaa sairastelua tai toipumisen pitkittymistä. Näihin molempiin C-vitamiini on myös tehokas apukeino.

Näppyjä käsivarsissa tai jaloissa

Mikä aiheuttaa: E-vitamiinin puute

E-vitamiinin puute vaikuttaa ihon hyvinvointiin ja uudistumiseen. Sen vuoksi kovat näpyt käsivarsissa tai jaloissa kielivät usein E-vitamiinin tarpeesta, joka huolehtii myös terveestä verenkierrosta.


Lue myös: Irvistele, laita huulirasvaa ja hyräile - stressiä voi hoitaa yllättävin keinoin

Lähde:  Healthista

Kilpailut

Uusimmat