Tv-sarjojen suurkuluttajat huomio: Sarjamaratonit altistavat useille terveyshaitoille

30.01.2015 21:45 - Reetta Haverinen

Jos tapaat viettää aikaasi tv-sarjojen parissa, on sinun syytä olla kuulolla: tuoreet tutkimukset todistavat, että monituntiset sarjamaratonit voivat johtaa muun muassa töiden laiminlyömiseen.

Tv-sarjamaratoneista on tullut osa monien ihmisten arkea. Verkossa toimivien videopalveluiden ansiosta uusiin sarjoihin koukkuun jääminen on helppoa, ja välillä yöunet jäävät monilla varsin lyhyiksi, kun ruudun äärestä pois lähteminen tuntuu mahdottomalta. Vaikka tv-sarjojen tuijottaminen onkin monille mukava rentoutumiskeino, piilee viattoman kuuloisessa harrastuksessa omat riskinsä.

Tuoreesta teksasilaistutkimuksesta paljastui, että normaalia alakuloisemmat ihmiset tapasivat viettää harvinaisen paljon aikaansa tv-sarjojen parissa. Sohvan nurkkaan hautautuminen ja sarjojen fiktiiviseen maailmaan uppoutuminen näyttivät myös johtavan helposti töiden ja ihmissuhteiden laiminlyömiseen.

- Syytä huoleen on, sillä tutkimuksen mukaan tv-sarjojen jatkuva tuijottelu altistaa monille terveysongelmille, kuten ylipainolle ja väsymykselle, toteaa tutkimuksen johtava tutkija Yoon Hi Sung.

Sarjoihin koukkuun jääminen käy varsin salakavalasti. Ei epäilystäkään, että kotitöiden teko tai ystävien tapaaminen jää toissijaiseksi asiaksi, jos mielenkiintoisen sarjan juonenkäänteet alkavat käydä jännittäviksi.

Parasta siis tarkkailla omia vapaa-ajan vietto tapojaan. Breaking Badin tai Täydellisten naisten parissa vietetyt hetket viihdyttävät taatusti, mutta jos oleilet ruudun ääressä entistä useammin ja valvot sarjojen parissa puolille öin, on parasta miettiä, josko pieni ruututauko olisi paikallaan.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat