Uskallatko kehua itseäsi? Se todella kannattaa

01.09.2014 18:17 - Senni Loikala

Jos et ole tottunut tuomaan esille taitojasi, voi olla kannattavaa muuttaa käyttäytymistään.  

"Älä pidä kynttilääsi vakan alla", kuuluu sanonta, jonka mukaan omia taitoja ei kannata piilotella. Samaan tulokseen on päätynyt myös tuore PLOS ONE -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus. Sen mukaan voi olla hyvä arvioida taitonsa jopa yläkanttiin saadakseen muiden arvostus.

Ylitsepursuavan itsevarmat ihmiset saavat muita todennäköisemmin ylennyksiä työssään ja päätyvät johtotehtäviin, todistaa tutkimus. Toisaalta myös epävarmuus omista taidoista johtaa siihen, että muut pitävät taitoja todellisuutta huonompina. 

Tutkimuksessa pyydettiin opiskelijoita arvioimaan omia ja opiskelutovereiden taitavuutta. Lähes 40 prosenttia heistä oli yli-itsevarmoja tietämyksestään, 45 prosenttia arvioi taitonsa todellisuutta huonommiksi ja loppujen vastaukset olivat realistisia.

Opiskelijatoverit antoivat parhaat pisteet heille, ketkä arvioivat omat taitonsa yläkanttiin. Heikoiten pärjäsivät he, ketkä aliarvioivat taitojaan.

Taidoistaan itsevarmat ihmiset ovat usein muita alttiimpia ottamaan riskejä. Siitä voi olla sekä hyötyä että haittaa työelämässä.

Omiin taitoihinsa uskominen ei vaikuta vain itseen, vaan myös muiden näkemyksiin pätevyydestäsi. Sen vuoksi taitonsa kannattaa arvioida vähintään realistisiksi, voidaan tutkimuksesta päätellä.  

Lue myös: Luuletko tuntevasi narsistin? Vain yksi kysymys riittää asian selvittämiseen

Lähde: Psyblog

Kilpailut

Uusimmat