Väsyttääkö? Voimaton olosi voi johtua yllättävästä syystä

21.10.2014 14:55 - Susanna Karttunen

Energian puute ei läheskään aina johdu huonoista yöunista. Taustalla saattaa olla esimerkiksi ruokavalio tai huomaamaton ientulehdus.

Monelle on tuttu tilanne, kun päivällä alkaa väsyttää hyvistä yöunista huolimatta. Voimaton olo voikin johtua monesta muustakin seikasta kuin unen vähyydestä. Alle on koottu seitsemän mahdollista syytä.

1. Syöt epäterveellisesti

Vaikka sokeri antaa hetkellisesti lisää energiaa, saa se olon hetken päästä vieläkin voimattomammaksi. Tutkimusten mukaan myös roskaruoan syöminen vähentää energisyyttä.

2. Et juo tarpeeksi vettä

Joskus väsymys voi johtua nestehukasta. Varmista, että juot päivän mittaan tarpeeksi vettä. Virtsasi pitäisi olla vaaleankeltaista tai väritöntä. Jos se on tummempaa, täytyy sinun juoda enemmän vettä.

3. Et saa tarpeeksi B-vitamiinia

B-vitamiinit auttavat kehoa muuttamaan glukoosin energiaksi. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan saa tarpeeksi niitä ruokavaliostaan, minkä vuoksi olisi tärkeää ottaa vitamiinilisiä tabletin muodossa.

4. Sinulla on tulehdus

Vaikka kehon tulehdusta ei muuten huomaisikaan, saattaa se oireilla väsymyksenä. Energisyytesi saattaa viedä huomaamattomat vaivat, kuten ien-, emätin- tai suolitulehdus.

5. Sinun pitäisi liikkua enemmän

Liikkuminen tutkitusti piristää ja antaa keholle lisää energiaa. Jo lyhyellä kävelylenkillä saa ihmeitä aikaan.

6. Hormonitoiminta

Useat eri hormonit vaikuttavat siihen, kuinka energiseksi ihminen tuntee olonsa. Eri hormoneilla on omat tehtävänsä: jotkut väsyttävät, toiset piristävät. Jos sinulla on jatkuvasti voimaton olo, saattaa olla, etteivät piristävät hormonisi toimi kunnolla.

7. Insuliinitoimintasi on häiriintynyt

Diabeteksen esiasteena esiintyy jo vuosia ennen sairastumista insuliiniresistenssiä, jolloin sokerin siirtyminen verestä soluihin on häiriintynyt. Insuliiniresistenssi aiheuttaa myös väsymystä.

Lisää mahdollisia syitä väsymyksellesi voit lukea täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat