Vau.fi: Stressikö vaarallisempaa sikiölle kuin tupakointi? Asiantuntija tyrmää selityksen

17.09.2014 15:55 - Mikko Räsänen

Jotkut odottavat äidit tupakoivat raskausaikana ja perustelevat sauhuttelun sillä, että tupakkalakko tekisi heistä stressaantuneita, ja stressi taas olisi sikiölle vahingollisempaa kuin tupakointi. Asiantuntija antaa selitykselle täystyrmäyksen.

"Neuvolalääkäri kielsi mua lopettamasta. Lopetuksesta olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä."

Näin kirjoittaa eräs odotusaikana tupakoinut äiti Vau.fi:n Facebook-sivuilla. Tarina on tuttu. Uskomus, että tupakoinnin lopettamisesta aiheutuva stressi olisi sikiölle haitallisempaa kuin itse tupakointi, elää varsinkin vauva-aiheisilla foorumeilla vahvasti. Mutta onko ajatuksessa mitään perää?

{lisainfo}

- Kuulostaa kyllä täysin nettihuuhaalle tuo väite, tupakoinnin vaikutuksista myös kirjan kirjoittanut Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola sanoo.

- Tällaisia neuvoja antavan neuvolahenkilökunnan pitäisi mennä lisäkoulutukseen tai vaihtaa alaa.

- Tupakoivan äidin raskaus on sitä, että on angsti päällä kaiken aikaa. Tupakoijan stressiä on kuvattu sillä tavalla, että on liian pienet kengät jalassa ja ne saa riisua vain tupakan polton ajaksi. Äidille aiheuttaa tietysti stressiä ja omantunnontuskia sekin, että hän tupakoi, Vierola sanoo.

Äidin raskausajan pitkäaikainen, raju stressi voi altistaa lapsen tarkkaavaisuushäiriöille, käytöshäiriöille ja masennukselle. Tupakoivien äitien lapset kuitenkin altistuvat käytöshäiriöiden ja masennuksen lisäksi monelle muulle terveyshaitalle, kuten astmalle. Tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvan stressin vaikutukset ovat siis pientä siihen verrattuna, mitä itse tupakointi aiheuttaa.

Entä sikiön stressi?

Lähes jokainen tietää, että kun äiti polttaa tupakkaa, sikiö joutuu stressitilaan. Mutta tiesitkö, että raskauden aikana tupakoivien äitien lapset kärsivät stressistä myös syntymän jälkeen?

- Uusimmat tutkimukset, kuten Mikael Ekbladin lastentautiopin väitöskirja osoittaa, että tupakoivien äitien lapsilla on pienemmät aivot, heillä on suurempi masennustaipumus, ja he myös joutuvat käyttämään masennuslääkkeitä nuoruusvuosina ja lapsuusaikana, Vierola listaa.

- Eräässä hollantilaistutkimuksessa todettiin magneettikuvauksissa, että tupakointi saa aikaan pysyviä muutoksia tupakoivien äitien lasten tunteita sääteleviin aivojen osiin. Aivot olivat pienemmät ja otsalohkossa oli vähemmän tunteita säätelevää harmaata ja valkoista ainetta, ja nämä niin sanotut tupakkajäljet aiheuttavat lapsille masennusta ja ahdistusta.

Vierolalla on kuitenkin hyviä uutisia äideille: Jos tupakoinnin lopettaa heti, kun huomaa olevansa raskaana, tupakkajälkiä ei jää lasten aivoihin, ja masennustaipumus jää pois.

- Asia on siis aivan täysin päinvastainen. Tupakoinnista seuraa masennusta, pienemmät aivot ja ahdistusta, Vierola toteaa.

- Savuton raskaus on siis pääasia. Jos haluat, että lapsesi oppii paremmin lukemaan ja soittaa pianoa, niin älä tupakoi raskausaikana.

Tupakoinnista monia riskejä lapselle

Monet äidit keskittyvät keskusteluissa siihen, onko odotusaikana tupakoineiden äitien lapsilla allergioita. Allergiat ovat kuitenkin vain pisara kaikkien tupakoinnista aiheutuvien haittojen meressä. Raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa muun muassa pienempää älykkyysosamäärää ja astmaa.

- Jos äidillä tai isällä on allerginen perimä ja äiti tupakoi, astman puhkeamisen riski on lapselle erittäin suuri. Tupakoimalla saa lapselle astman ja pienemmät keuhkot, Vierola selvittää.

- Astma on iso asia lapselle. Jopa murrosiässä näillä lapsilla tupakoivien äitien lapsilla on huonommat keuhkot, ja he ovat muutaman sentin lyhyempiä.

- Edut tupakoinnin lopettamisesta ovat niin valtavat, että hämmästelen sitä, että äidit ottavat riskin ja tupakoivat raskauden aikana. Se on ihan hullua!, Vierola ihmettelee.

Tilastot raskausaikana polttavista äideistä ovat karua luettavaa. Vierola kertoo, että peräti 16 prosenttia suomalaisista raskaana olevista äideistä tupakoi. Luku on sama kuin 1980-luvulla. Ruotsissa sen sijaan enää 7 prosenttia äideistä tupakoi.

- Meidän pitäisi ottaa ruotsalaisista mallia, Vierola toteaa.

- Suurin osa pystyy lopettamaan kun vain päättää. Lopettamisen apuna voi käyttää kaupoista saatavaa nikotiinipurukumia. Äidinrakkauden on oltava aina suurempi kuin nikotiiniriippuvuus.

Tupakoivat äidit ovat haaste lääkäreille

Tupakoivat äidit ovat haaste Suomen koko terveydenhuollolle. Suurin ongelma Vierolan mukaan ovat alle 20-vuotiaat äidit, jotka yleensä tulevat ammattikouluista. Heistä puolet polttaa.

- Tämä on se murheenkryyni Suomessa tällä hetkellä, ja tähän halutaan puuttua. Heti alkuraskaudessa pitäisi ladata se tupakkatieto, ja täytyisi olla kirjallista materiaalia jaossa kaikille äideille. Itse toivoisin, että häkämittari hankittaisiin kaikkiin suomalaisiin neuvoloihin, Vierola kertoo.

Vierola kehottaa neuvoloita ottamaan tupakan puheeksi aikaisemmassa vaiheessa raskautta ja ottamaan erilaisia välineitä käyttöön. Esimerkiksi Pikkuiset-nukkesarja, jonka avulla havainnollisestaan sikiön kasvua ja kehitystä, auttaisi neuvoloita konkretisoimaan tupakoinnin riskejä äidille.

- Myös sosiaalinen paine vähentää tupakointia. Sellaisella asuinalueella, jolla on korkea koulutus, vähemmän koulutettu äitikään ei kehtaa polttaa raskausaikana. Kannattaa muuttaa vaikka Espooseen tai Kauniaisiin, hän vinkkaa.

Vierola neuvoo myös kaikkia nuoria kokeilemaan Smoking Time Machine -sovelluksessa, miltä oma naama näyttäisi kymmenen vuoden kuluttua, jos tupakoi.

- Raskaus tulisi ennakoida. Suunniteltu raskaus on aina parempi kuin salamaraskaus, Vierola toteaa ja vertaa tilannetta eläinten kasvattamiseen.

- Ravihevosten ja rotukoirien jalostuksessa ennakoidaan raskaus ja katsotaan, että nämä eläimet ovat hyvässä kunnossa. Miten ihmeessä ihminen ei kiinnitä tämmöseen asiaan huomiota?, Vierola ihmettelee ja antaa varmasti kaikille ajattelemisen aihetta.

MIRA-MARIA HEINONEN/VAU.FI

Tupakointi on vaarallista sikiölle, mutta raskaus taas tekee naiselle hyvää. Tutkimuksen mukaan raskaus nimittäin lisää naisen älykkyyttä. Lue lisää luonnon omasta älykkyysbuustista täältä.

Kilpailut

Uusimmat