Vauvan odottamisesta voi tulla erikoisia oireita jopa vuosia synnytyksen jälkeen

31.08.2015 13:15 - Eeva Rajala

Sikiön solut voivat kulkeutua äidin kehoon ja vaikuttaa muun muassa maidontuotantoon.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan syntymättömän lapsen solut voivat matkata äidin kehoon ja laukaista erinäisiä sairauksia jopa vuosikymmenien kuluttua synnytyksestä. Tällaisia sairauksia voivat olla muun muassa kilpirauhasen syöpä, nivelreuma ja masennus. Lisäksi kyseisillä soluilla voi olla oma roolinsa aikaisissa vaihdevuosissa ja rintasyövässä.

Kiistelyä solujen hyödyistä ja haitoista

Aiemmin on ollut jo tiedossa, että solut kulkeutuvat sikiöstä äidin kehoon. On kuitenkin koko ajan kiistelty siitä, onko tämä prosessi hyvästä vai pahasta äidin terveydelle. Solujen mahdollisiin hyötyihin on listattu, että solut auttavat äidin vaurioituneen kudoksen parantamisessa esimerkiksi keisarileikkauksen jälkeen.

Arizonan yliopiston tutkimuksissa on todettu, että keho voi tietyissä tilanteissa havaita sikiöstä lähtöisin olevat solut vierasperäisiksi, mikä voi edesauttaa tulehdusten ja joidenkin autoimmuunisairauksien syntyä.

Vaikuttaa myös maidontuloon?

Sikiöstä lähtöisin olevien solujen uskotaan vaikuttavan myös äidin rintoihin ja maidontuotantoon. Maidontuotanto vaatii paljon energiaa. Tutkijoiden mukaan vähäinen maidoneritys voi olla yhteydessä rintakudoksen vähäiseen sikiösolujen määrään.

Nyt uskotaan, että näiden solujen avulla voidaan tulevaisuudessa diagnosoida oireita ja jopa ennustaa äidin tulevia sairauksia.


Lue myös: 14 oiretta, jotka paljastavat raskauden jo ennen positiivista testiä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat