Voiko Ebola-virus olla riski myös Suomessa? Asiantuntija vastaa

31.07.2014 14:20 - Eeva Rajala

Ebola-viruksesta ja sen mahdollisesta leviämisuhasta uutisoidaan nyt lähes päivittäin.

Esimerkiksi Britanniassa kutsuttiin koolle hätäkokous, jossa arvioitiin Afrikassa jylläävän Ebola-epidemian Britannialle muodostamaa uhkaa. Asiantuntija rauhoittelee suomalaisia, ettei tautiuhan vuoksi tarvitse menettää yöuniaan.

- Suomessa Ebolan riski on aivan minimaalinen. Se ei leviä kaukotartuntana, vaan siinä tarvitaan läheinen kontakti Ebolaan sairastuneeseen tai kuolleeseen ihmiseen. Eli täytyy olla kosketuksissa sairastuneen ruumiin eritteiden kanssa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Jaana Pirhonen virologian yksiköstä.

Todennäköisyys, että tällaiseen tilanteeseen joutuu Suomessa, on käytännössä aivan minimaalinen. Nyt tavattu tautiepidemia on Länsi-Afrikassa, eikä sieltä Pirhosen mukaan ole edes suoria lentoja Suomeen.

Pirhonen kertoo myös, että jos suomalainen turisti matkaa Länsi-Afrikassa Ebola-alueilla, tartuntariski on siinäkin tapauksessa melko pieni, sillä turistin pitäisi hakeutua lähikontaktiin sairastuneiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi hänen täytyisi mennä paikallisen Ebolaan kuolleen ihmisen hautajaisiin, ja pitäisi vielä koskettaa ruumista.

- Tämä on käytännössä se tapa, millä voi saada Ebola-tartunnan, joten ei ole kovin todennäköistä, Pirhonen rauhoittelee.

Ebola on verenvuotokuume, joka johtaa usein nopeasti kuolemaan. Viimeisimmässä Ebola-epidemiassa sairaus- ja kuolemantapauksia on raportoitu Länsi-Afrikan Guineassa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Nigeriassa.

Maailman terveysjärjestö WHO ei vielä suosittele matkustusrajoituksia Länsi-Afrikkaan. Lisäksi viruksen leviämisriskiä lentomatkustajien mukana pidetään melko matalana.

Kilpailut

Uusimmat