Yllättävä tutkimus: Lääkäri voi saada potilaan olon vieläkin sairaammaksi

05.03.2015 13:45 - Eeva Rajala

Lääkärin potilaalle antama palaute voi olla ratkaisevassa asemassa siinä, miten potilas itse kokee vointinsa.

Lääkäri saattaa sanoa potilaalle, ettei potilaassa ole mitään vikaa, sillä testitulokset ovat normaalit. Lääkäri saattaa kehottaa potilasta myös juttelemaan jollekin murheistaan. Tällaisten kommenttien jälkeen moni potilas voi tuntea, että lääkäri vähättelee potilaan oireita tai tuntemuksia.

The American Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan potilasta vähättelevä lääkäri voi saada potilaan tuntemaan itsensä vieläkin sairaammaksi. Siinä, missä on placebo-efekti - potilas tuntee olonsa paremmaksi, vaikka saa vain lumelääkettä - on olemassa myös sen vastakohta: nocebo-vaikutus, missä potilaan oireet pahenevat negatiivisten olettamusten vuoksi.

Southamptonin yliopiston tutkijoiden mukaan lääkärin vähättely voi käynnistää kyseisen nocebo-vaikutuksen. Tutkimuksessa koehenkilöt tunsivat, ettei lääkäri hyväksynyt tai ymmärtänyt heidän todellista vointiaan. Kun potilas tunsi, että lääkäri kuvittelee potilaan vain teeskentelevän vaivansa, potilas koki olonsa toivottomaksi ja vihaiseksi. Koehenkilöt tunsivat myös, että heidän pitää vältellä eräitä lääkäreitä täysin.

Onko aika vaihtaa lääkäriä?

- Näissä tapauksissa potilaan oireet pahenivat sen vuoksi, miten lääkäri kommunikoi potilaan kanssa, tutkija Maddy Greville-Harris kertoo Prevention-lehdelle.

Tutkijan aiemmassa tutkimuksessa selvisi, että työntekijä kokee samanlaisia tunteita stressaavat työtehtävän jälkeen, jos hän saa vähättelevää palautetta töistään.

Tutkijat kehottavat olemaan täysin rehellisiä omalle lääkärille ja kertomaan, miltä lääkärin asenne potilaasta tuntuu. Lääkärille voi sanoa "Minusta tuntuu, ettet ymmärrä sitä, miten huolissani olen tai miten paljon kipuja minulla on." Empatiakyky ja ymmärrys ovat tärkeitä seikkoja missä tahansa suhteessa, joten jos potilas kokee lääkärinsä käytöksen kaiken avoimuudenkin jälkeen epämiellyttäväksi, kannattaa vaihtaa lääkäriä.

Lue myös: 9 pientä askelta - voit saada 20 vuotta lisää elinaikaa

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat